ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία: Αναγκάστηκαν να σκοτώσουν δεκάδες άλογα που ψυχορραγούσαν

Καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία: Αναγκάστηκαν να σκοτώσουν δεκάδες άλογα που ψυχορραγούσαν
REUTERS/David Gray/File Photo

Φονικός καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία, όπου, σε συνδυασμό με την ξηρασία, έχει κάνει την ατμόσφαιρα ακατάλληλη ακόμα και για τα ζώα.

Σε μία απομακρυσμένη κοινότητα της χώρας βρέθηκαν μάλιστα δεκάδες νεκρά άλογα, σε έναν αποξηραμένο νερόλακκο.

Ο Ralph Turner ήταν αυτός που είδε πρώτος την απελπιστική εικόνα, σύμφωνα με το CNNi, όταν αποφάσισε να πάει στο αγαπημένο του σημείο για κολύμπι στην περιοχή Ltyentye Apurte.

«Απλά δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Άρχισα να τα μετράω κι απλά ήταν τόσα πολλά. Ήταν πραγματικά αποκαρδιωτικό. Δεν μπορώ να πάψω να σκέφτομαι ότι πέθαναν ψάχνοντας απεγνωσμένα για νερό μέσα σε αυτόν τον καύσωνα. Τα άλογα αυτά ζούσαν χρόνια και ήταν καλά και δυνατά ζώα» αναφέρει συγκλονισμένος ο Turner.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Ο Οργανισμός Αβοριγίνων και κατοίκων των νησιών Τόρες Στρέιτ στην Αυστραλία (CLC), σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως αναγκάστηκε να θανατώσει περισσότερα από 50 άλογα κοντά στον νερόλακκο, τα οποία ήταν πολύ κοντά στο θάνατο.

«Άλογα και άλλα άγρια ζώα πεθαίνουν από τη δίψα και την πείνα επειδή πολλές αξιόπιστες πηγές νερού έχουν “στεγνώσει” λόγω του καύσωνα. Περιοχές που έχουν σημαντικό πληθυσμό άγριων ζώων υποφέρουν από τη ξηρασία και την απώλεια βλάστησης» αναφέρει ο CLC.

Μάλιστα, ο οργανισμός ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να κάνει ευθανασία σε άλλα 120 ζώα -μεταξύ των οποίων καμήλες, άλογα και γάιδαροι- τα οποία πεθαίνουν από τη δίψα σε μία άλλη απομακρυσμένη κοινότητα της χώρας.

Παρόλα αυτά, μερικοί κάτοικοι εναντιώνονται και αντιδρούν στην απόφαση του οργανισμού να θανατώσει τόσο σημαντικό αριθμό ζώων. Για τον λόγο αυτό ο CLC ανέφερε πως θα διεξαχθεί μία συνάντηση με τους υπεύθυνους για την καλή διαβίωση των ζώων της περιοχής ώστε να συζητηθεί το ζήτημα και να βρεθεί μία κοινή λύση.

«Πριν από μία τέτοια απόφαση είναι σημαντικό να έχουμε την άδεια των υπευθύνων» αναφέρει ο David Ross, υπεύθυνος του οργανισμού Αβοριγίνων και κατοίκων των νησιών Τόρες Στρέιτ στην Αυστραλία.

Τόνισε όμως πως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ήταν και αυτή στην κοινότητα Ltyentye Apurte «θα προχωράμε χωρίς να έχουμε έγκριση».

Ενώ συμπλήρωσε πως «καθώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τη χώρα, αναμένουμε πως τέτοιες έκτακτες καταστάσεις θα συμβαίνουν όλο και συχνότερα και κανένας δεν είναι έτοιμος να το αντιμετωπίσει καταλλήλως και άμεσα».

Θερμοκρασίες που «σπάνε» ρεκόρ

Η Αυστραλία βιώνει έναν καύσωνα άνευ προηγουμένου, από την αρχή του έτους.

Η θερμοκρασία στην πόλη Άλις Σπρινγκς έχει αγγίζει τους 42 βαθμούς Κελσίου εδώ και δύο εβδομάδες και συνεχίζει! Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική εταιρεία της περιοχής.

Μάλιστα, προειδοποιήσεις σχετικά με την υγεία των πολιτών δόθηκαν στη Νέα Νότια Ουαλία την περασμένη εβδομάδα, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι, να ελαττώσουν όποια φυσική δραστηριότητα και να κρατούνται καλά ενυδατωμένοι.

Επίσης, μαζικοί θάνατοι ψαριών που φθάνουν έως και το ένα εκατομμύριο (!) σημειώθηκαν στις όχθες ενός μεγάλου ποτάμιου συστήματος στην ανατολική Αυστραλία που μαστίζεται από τη ξηρασία, με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι αναμένονται και άλλα τέτοια κρούσματα.

Οι όχθες των δύο ποταμών Μάρεϊ και Ντάρλινγκ, που σχηματίζουν ένα ποτάμιο σύστημα, κατακλύστηκαν από σάπια ψάρια. Μάλιστα, οι Αρχές κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια, των οποίων πιθανότατα ο αριθμός τους να αγγίζει το ένα εκατομμύριο.

Dozens of wild horses die of thirst in Australia's heatwave
By Gianluca Mezzofiore, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ