ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έγκυος φάλαινα ξεβράστηκε νεκρή σε ιταλική ακτή – Είχε 22 κιλά πλαστικών στο στομάχι της

Έγκυος φάλαινα ξεβράστηκε νεκρή σε ιταλική ακτή – Είχε 22 κιλά πλαστικών στο στομάχι της
SeaMe Sardinia

Συνολικά 22 κιλά πλαστικών βρέθηκαν στο στομάχι μιας εγκύου φάλαινας, το κουφάρι της οποίας ξεβράστηκε στη Σαρδηνία την περασμένη εβδομάδα. Το έμβρυο το οποίο κυοφορούσε ήταν νεκρό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας.

Μέσα στο στομάχι της φάλαινας βρέθηκαν πλαστικές σακούλες, δίχτυα, σωλήνες, μια σακούλα υγρού πλυντηρίου, καθώς και άλλα αντικείμενα τα οποία δεν είναι ταυτοποιήσιμα.

«’Ηταν έγκυος και είχε σχεδόν σίγουρα αποβάλει, προτού ξεβραστεί. Το έμβρυο ήταν σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης», δήλωσε στο CNNi ο πρόεδρος της ΜΚΟ SeaMe, Luca Bittau.

Το νεκρό ζώο μήκους οκτώ μέτρων ξεβράστηκε στη δημοφιλή τουριστική ακτή Πόρτο Κέρβο. Σύμφωνα με τον Bittau, τα ακριβή αίτια του θανάτου θα προσδιοριστούν μετά από τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις που θα γίνουν από κτηνιάτρους στην Πάδουα.

«Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που λένε ότι αυτά δεν είναι σημαντικά προβλήματα; Για μένα είναι και είναι προτεραιότητες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Σέρτζιο Κόστα και συνέχισε:

«Χρησιμοποιούσαμε πολύ εύκολα τα αντικείμενα μιας χρήσης χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες. Στην πραγματικότητα τα ζώα, πριν απ’όλους, είναι αυτά που την πληρώνουν».

Ο Κόστα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έγκριση από το ευρωκοινοβούλιο του νόμου περί κατάργησης των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης όπως καλαμάκια, μπατονέτες και μαχαροπίρουνα από το 2021.

«Η Ιταλία θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα την εφαρμόσει. Ο πόλεμος στα πλαστικά έχει ξεκινήσει. Και δεν θα σταματήσουμε εκεί», υποσχέθηκε ο ίδιος.

Τον περασμένο μήνα μια φάλαινα ξεβράστηκε νεκρή στις Φιλιππίνες με 40 κιλά πλαστικών στο στομάχι της.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ