ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τεράστιο δίχτυ-φάντασμα «σκοτώνει» τον Ειρηνικό με τόνους σκουπιδιών

Τεράστιο δίχτυ-φάντασμα «σκοτώνει» τον Ειρηνικό με τόνους σκουπιδιών
Ocean Voyages Institute

Περισσότερους από 40 τόνους σκουπιδιών μάζεψε κατά τη διάρκεια ειδικής αποστολής η μη κερδοσκοπική οργάνωση Ocean Voyages από μια περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού που συγκεντρώνει μαζικά απορρίμματα, εξαιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων γνωστή ως «Κηλίδα Σκουπιδιών» του Ειρηνικού.

Στα σκουπίδια περιλαμβάνονται τα πάντα, από φιάλες μπύρας και παιδικά παιχνίδια μέχρι τεράστια δίχτυα-«φαντάσματα», τα οποία μπορεί να παρασύρονται στη θάλασσα για δεκαετίες, παγιδεύοντας σε αυτό περισσότερα σκουπίδια, αλλά και είδη θαλάσσιας ζωής.

Η αποστολή διήρκησε 25 μέρες και κατά τη διάρκειά τα μέλη της ΜΚΟ αναφέρουν ότι μάζεψαν χιλιάδες κιλά πλαστικού, συμπεριλαμβανομένου κι ενός τεράστιου διχτυού 5 τόνων, από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Χαβάης και της Καλιφόρνιας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει έκταση 1,6 εκατ. τ.μ, δηλαδή 3 φορές το μέγεθος της Γαλλίας.

Η ομάδα έκανε έρευνες με drone στην εν λόγω περιοχή προκείμενου να αξιολογήσουν την κατάσταση προτού ξεκινήσουν τη διακομιδή των σκουπιδιών, ενώ επιστράτευσαν γιοτ και πλοία για να εντοπίσουν τα δίχτυα-φαντάσματα με δορυφορικούς ιχνηλάτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, η ομάδα σκοπεύει να επιστρέψει στην περιοχή και την επόμενη χρονιά για να συνεχίσει το έργο του καθαρισμού, αυτή τη φορά παραμένοντας για μεγαλύτερο διάστημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε χρόνο στους ωκεανούς του πλανήτη καταλήγουν περί τους 600.000 τόνους εγκαταλειμμένου εξοπλισμού, με αποτέλεσμα περί τους 380.000 θαλάσσιους οργανισμούς να παγιδεύονται και να χάνουν τη ζωή τους.

Εκτός από τις μεγάλες αυτές αποστολές, η ομάδα σχεδιάζει να κάνει και μικρότερης κλίμακας, πιο τακτικές επιχειρήσεις καθαρισμού μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ