ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Για πρώτη φορά καταγράφηκε χταπόδι να αλλάζει χρώμα ενώ... ονειρεύεται

Για πρώτη φορά καταγράφηκε χταπόδι να αλλάζει χρώμα ενώ... ονειρεύεται
Screengrab

Τα χταπόδια είναι αδιαμφισβήτητα από τα εξυπνότερα ζώα και σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορούν να ονειρευτούν, καθώς έχουν και αυτά ύπνο REM όπως και ο άνθρωπος.

Τώρα, καταγράφηκε, η ιδιαίτερη περίπτωση ενός συγκεκριμένου χταποδιού, της Heidi, η οποία… αλλάζει χρώματα ενώ κοιμάται!

Το χταπόδι από γκρι «περνάει» σε αποχρώσεις του λευκού, του μπεζ και σε κάτι σαν καφέ.

Όταν είναι ξύπνια, τα χταπόδια αλλάζουν χρώμα ενστικτωδώς, για να καμουφλαριστούν όταν κυνηγούν την τροφή τους ή προσπαθούν να ξεφύγουν από κάποιο αρπακτικό. Οπότε, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι, όταν κοιμούνται και αλλάζουν χρώμα, ενδεχομένως ονειρεύονται πως κυνηγούν φαγητό ή πως κρύβονται για να προστατευθούν από κάτι που τους απειλεί.

Στο βίντεο που κάνει τώρα τον γύρο του διαδικτύου, ο θαλάσσιος βιολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αλάσκα, David Scheel, εξηγεί τι όνειρο θα μπορούσε να βλέπει η Heidi, αναλόγως με το χρώμα που έχει πάρει.

«Κοιμάται. Βλέπει ένα καβούρι και το χρώμα της αλλάζει. Μετά, παίρνει σκούρο χρώμα. Τα χταπόδια το κάνουν αυτό όταν φεύγουν από τον βυθό» αναφέρει μεταξύ άλλων ο βιολόγος.

«Αυτό είναι καμουφλάζ. Για παράδειγμα, μπορεί μόλις να έχει πιάσει ένα καβούρι και τώρα να κάθεται για να το φάει και δεν θέλει να τη δει κανείς» προσθέτει ο Δρ. Scheel.

«Αν μπορεί να ονειρευτεί, αυτό είναι το όνειρό της».

Ωστόσο, ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ειδικός στα θέματα ύπνου ή γενικά σε τέτοιες συμπεριφορές, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του cnet.com.

Το χταπόδι ζει στο ενυδρείο που έχει ο David Scheel στο σαλόνι του και σύμφωνα με τον ίδιο, αναγνωρίζει τα άτομα που τη φροντίζουν, ενώ λατρεύει να παίζει με την κόρη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ