ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μόλις το 2,8% των εκτάσεων της Γης παραμένει ανέπαφο οικολογικά!

Μόλις το 2,8% των εκτάσεων της Γης παραμένει ανέπαφο οικολογικά!

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge, εκτιμά πως μόλις το 2,8% των εκτάσεων του πλανήτη μας παραμένει ανέπαφο οικολογικά, δηλαδή περιλαμβάνει υγιείς πληθυσμούς όλων των ενδημικών ζώων και φυτών και με ανεπηρέαστους οικοτόπους. Αυτές οι περιοχές άγριας ζωής βρίσκονται κυρίως σε τμήματα τροπικών δασών του Αμαζονίου και του Κονγκό, στα δάση και στην τούνδρα της Ανατολικής Σιβηρίας και του Βόρειου Καναδά, καθώς επίσης και στη Σαχάρα. Αντίθετα, σύμφωνα άλλη έρευνα του Frontiers in Forests and Global Change, δεν υπάρχουν πλέον άθικτες περιοχές σε ολόκληρη την Αυστραλία

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, χωροκατακτητικά ξενικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των αλεπούδων, των κουνελιών, των αιγών και των καμηλών, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα εγγενή είδη στην Αυστραλία, με τους επιστήμονες να μην βρίσκουν άθικτες περιοχές στην εν λόγω ήπειρο.

Οι ερευνητές, μάλιστα, προτείνουν την εισαγωγή μικρού αριθμού σημαντικών ενδημικών ειδών σε ορισμένες κατεστραμμένες περιοχές, όπως ελέφαντες ή λύκοι - μια κίνηση που θα μπορούσε να αποκαταστήσει έως και το 20% των εκτάσεων του πλανήτη καθιστώντας τες και πάλι οικολογικά ακέραιες, όπως εκτιμούν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ