ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά στον Σχίνο: Δορυφορική εικόνα από την καμμένη έκταση

Φωτιά στον Σχίνο: Δορυφορική εικόνα από την καμμένη έκταση
meteo.gr

Ο ένας από τους δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 πέρασε το πρωί της Πέμπτης πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus - EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

Η νεότερη εκτίμηση είναι πως περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Αναμένεται και μια νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις.

Χαρδαλιάς: Από το 2000 είχε να ξεσπάσει πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους μήνα Μάιο

Είκοσι ένα χρόνια είχε να ξεσπάσει πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους, με παρόμοιες καιρικές συνθήκες στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή 20 Μαΐου, όπως αυτή που εκδηλώθηκε προχτές στο Σχίνο Κορινθίας και έχει κάνει στάχτη μέχρι στιγμής 40.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά τέτοια εποχή ήταν το 2000 στην Σάμο, υπενθύμισε, χαρακτηρίζοντας «ατυχία» τη συγκεκριμένη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο και ειδικότερα στην πρόληψη, αναφέροντας τις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις των δήμων και όλων των φορέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ