ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το poll του Act for Earth για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση – Τι απάντησαν οι πολίτες

Το poll του Act for Earth για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση – Τι απάντησαν οι πολίτες

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι αναγκαία για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, απάντησε η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχε στη δημοσκόπηση του Act for Earth.

Το Act for Earth, η πλατφόρμα του CNN Greece για το περιβάλλον, απευθύνεται στους ενεργούς πολίτες και ζητά την άποψη και τη θέση τους για μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, μέσω δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται τόσο στην ιστοσελίδα όσο και στα social media του μέσου. Κάθε μήνα, μία νέα δημοσκόπηση βρίσκεται στον αέρα και καταγράφει τον σφυγμό της κοινωνίας για τα φλέγοντα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα, την ενέργεια, την ανακύκλωση, την υπεύθυνη κατανάλωση και άλλα.

Η πρώτη δημοσκόπηση του Act for Earth ζητούσε από τους πολίτες τη γνώμη τους το ερώτημα: «Τι πρέπει να γίνει για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας;». Στο ερώτημα αυτό δόθηκαν πιθανές απαντήσεις, προκειμένου ο αναγνώστης να επιλέξει αυτή που θεωρεί, κατά τη γνώμη του, σωστή. Οι πιθανές απαντήσεις ήταν: α. Εθελοντικές δράσεις, β. Εκπαιδευτικά προγράμματα, γ. Κρατικές Μεταρρυθμίσεις και δ. Ατομικές πρωτοβουλίες.

Στη σελίδα του CNN Greece στα Social Media, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν αρχικά μεταξύ των δύο πρώτων επιλογών, όπου τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

α. Εθελοντικές δράσεις 27%

β. Εκπαιδευτικά προγράμματα 73%.

Κατόπιν, απάντησαν μεταξύ των δύο επόμενων:

γ. Κρατικές Μεταρρυθμίσεις 68%

δ. Ατομικές πρωτοβουλίες 32%

Τέλος, οι δύο επικρατέστερες απαντήσεις τέθηκαν εκ νέου σε ψηφοφορία, με τους αναγνώστες του Act for Earth του CNN Greece να δίνουν το προβάδισμα στην επιλογή «Εκπαιδευτικά προγράμματα», με ποσοστό 53%, έναντι 47% που επίλεξε την απάντηση «Κρατικές Μεταρρυθμίσεις».

Είναι σαφές από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα πως οι πολίτες πιστεύουν ότι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σχετίζεται περισσότερο με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και εν γένει την Παιδεία του καθενός, παρά με ενδεχόμενη «υποχρεωτική» επιβολή μέτρων εκ μέρους του κράτους. Αυτό που σχετίζεται και με την κρατική μέριμνα όμως είναι η ίδια η εκπαίδευση των πολιτών, υπό την οπτική ότι τέτοιου είδους εκπαιδευτικά προγράμματα θα μπορούσαν να γίνουν μέσω της σχολικής κοινότητας, όλων των βαθμίδων, για παράδειγμα, και μάλιστα τόσο για μαθητές όσο και για τους γονείς τους.

Στον «αέρα» βρίσκεται ήδη η επόμενη δημοσκόπηση του Act for Earth, με το ερώτημα «Ποια θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων μετά την πανδημία;» και πιθανές απαντήσεις:

α. Οικονομική ανάπτυξη με ταχείς ρυθμούς

β. Κλιματική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη

γ. Στήριξη στρωμάτων της κοινωνίας που επλήγησαν περισσότερο

δ. Η εφαρμογή των διατάξεων της ΕΕ για το κλίμα.

Μπορείτε να ψηφίσετε στην ιστοσελίδα του Act for Earth και μέσω της σελίδας του CNN Greece στα Social Media (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ