ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την κλιματική αλλαγή μπορεί να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία

Δράσεις για την κλιματική αλλαγή μπορεί να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία
Pixabay

Η ενίσχυση των επενδύσεων σε τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που πλήττεται ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Ο Τσαρλς Ντουμάς, οικονομολόγος και επικεφαλής της εταιρείας έρευνας και επενδύσεων TS Lombard, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει πως οι δράσεις για το κλίμα συχνά επικρίνονται πως κινούνται με αργούς ρυθμούς.

Οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις δαπάνες για να βοηθήσουν την οικονομία τους λόγω τις πληγές του κορωνοϊού, και το επόμενο βήμα κατά τον ίδιο, είναι να γίνει το ίδιο και με τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημειώνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβάτ την ώρα, μπορεί να μειωθεί με την ηλιακή και τη αιολική ενέργεια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια καθώς όπως παρατηρείται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είναι αμετάβλητα εδώ και χρόνια.

«Έως το 2030 το κόστος της ανανεώσιμης ενέργειας θα είναι το μισό από αυτό του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», λέει ο Ντουμάς στο CNBC.

Οι πρόσφατες θανατηφόρες πλημμύρες στη Γερμανία, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής έχουν επαναφέρει τη συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου καθώς είναι προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η σύνοδο COP26 για το κλίμα που διοργανώνεται από τον ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη και θεωρείται ως η πιο σημαντική μετά τις συνομιλίες του 2015, από τις οποίες προέκυψε η Συμφωνία του Παρισιού.

Εκατοντάδες παγκόσμιοι ηγέτες θα μιλήσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεσμευόμενοι μεταξύ άλλων σε πιο γρήγορη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Όπως λέει ο Ντουμάς, οι κυβερνήσεις πρέπει να κατανοήσουν τις βασικές τους προτεραιότητες, που είναι οι επενδύσεις και οι υποδομές καθώς αυτές εμποδίζουν την άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η ηλιακή ενέργεια έχει μεγάλες προοπτικές και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς περιοχές που έχουν ήλιο τους περισσότερους μήνες, όπως η έρημος της Σακχάρα θα μπορούσαν να τροφοδοτούν ενέργεια στην Ευρώπη, αρκεί να γίνουν αντίστοιχα έργα και επενδύσεις, οι οποίες ωστόσο είναι κοστοβόρες διαδικασίες που απαιτούν μεγάλη έρευνα.

Ακόμη ένα γεγονός που κατά τον Ντουμάς πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι κυβερνήσεις είναι η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα και τα έργα που πρέπει να γίνουν συνολικά για αυτό και στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον Πολ Στιλ, επικεφαλής οικονομολόγο σε ένα ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο πολιτικής που ονομάζεται Διεθνές Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η δράση για το κλίμα και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας στην μετά κορωνοϊού εποχή, κατά την οποία έχει αυξηθεί η ανεργία.

Ως παράδειγμα, φέρνει την τοποθέτηση λεβήτων στα σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα βοηθούσε την ώθηση της χώρας προς τους κλιματικούς της στόχους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ το κόστος θα μειωθεί και στα νοικοκυριά.

Κατά τον ίδιο, υπάρχουν διάφορα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης για τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, τα ευρωπαϊκά δικαστήρια ενέκριναν 2,9 δισεκατομμυρία δολαρία για την Air France-KLM. Ο Στιλ επικρίνει τις κυβερνήσεις πως δεν κάνουν αρκετά για να διαθέσουν χρήματα σε άλλα έργα, και οι πόροι καταλήγουν σε λόμπι και όχι σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.