ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική αλλαγή: «Καμπανάκι» από 13.000 επιστήμονες για άμεση λήψη μέτρων

Κλιματική αλλαγή: «Καμπανάκι» από 13.000 επιστήμονες για άμεση λήψη μέτρων
Pixabay

Άμεση δράση για την επιβράδυνση της κλιματικής κρίσης ζητούν οι ειδικοί, καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, 13.000 επιστήμονες επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους για άμεση δράση σε έρευνα που δημοσιεύεται στο BioScience.

«Τα ακραία κλιματικά γεγονότα και μοτίβα που έχουμε δει μέσα στα τελευταία χρόνια- χωρίς να μιλάμε για τις τελευταίες εβδομάδες- υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε με την κλιματική κρίση» λέει ο Φίλιπ Ντάφι, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας και εκτελεστικός διευθυντής του Woodwell Climate Research Center στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Δύο χρόνια πριν, πάνω από 10.000 επιστήμονες από περίπου 150 χώρες κήρυξαν από κοινού παγκόσμια κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τους επιστήμονες αυτούς ακολουθούν άλλοι 2.800, που υπογράφουν έκκληση για την προστασία της ζωής στη Γη.

Από τη διακήρυξη του 2019, η Γη έχει δει μια «άνευ προηγουμένου έξαρση» καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Για τους σκοπούς της έρευνας αυτής οι επιστήμονες βασίστηκαν σε «ζωτικά σημάδια» για τη μέτρηση της «πλανητικής υγείας», μεταξύ των οποίων εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, πάχος παγετώνων, έκταση του θαλάσσιου πάγου και αποδάσωση. Από τα 31 συνολικά, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως τα 18 σημείωσαν υψηλά ή χαμηλά ρεκόρ.

Το 2020 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος από τότε που άρχισε η καταγραφή στοιχείων. Επίσης, νωρίτερα μέσα στο έτος, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ήταν υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν επίσης πως χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ της μάζας πάγου έχουν καταγραφεί στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική. Οι παγετώνες λιώνουν κατά 31% ταχύτερα από ό,τι 15 χρόνια πριν.

Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός απώλειας στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο σημείωσε υψηλό 12ετίας το 2020.

Όσον αφορά στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, οι ερευνητές επανέλαβαν τις εκκλήσεις για αλλαγές, υποδεικνύοντας τρεις αντιδράσεις βραχυπρόθεσμα:

  • Παύση χρήσης ορυκτών καυσίμων
  • Επιβολή «σημαντικής τιμής άνθρακα»
  • Αποκατάσταση οικοσυστημάτων όπως hotspots βιοποικιλότητας κ.α.

Επίσης, η κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται σε προγράμματα σπουδών σε σχολεία ανά τον κόσμο, ενώ συστήνεται η μείωση της ρύπανσης, η σταθεροποίηση του ανθρώπινου πληθυσμού και η μετάβαση σε δίαιτες/ διατροφές που βασίζονται στα φυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ