ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο poll του Act for Earth: Οι συνήθειες που αλλάζουν οι πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος

Νέο poll του Act for Earth: Οι συνήθειες που αλλάζουν οι πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος

«Ποια αλλαγή για την προστασία του περιβάλλοντος κάνατε στη ζωή σας τελευταία;» ρώτησε το Act for Earth τους αναγνώστες του και οι απαντήσεις των πολιτών πράγματι δείχνουν πως έχουν αρχίσει να αλλάζουν συνήθειες για να προστατεύσουν τον πλανήτη.

Το μήνυμα από τις απαντήσεις του νέου poll του Act for Earth δείχνει μια αλλαγή στη νοοτροπία των πολιτών απέναντι στην προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, καθώς στο παραπάνω ερώτημα, η πλειοψηφία απάντησε πως δεν χρησιμοποιεί πια πλαστικές σακούλες, καλαμάκια και άλλα προϊόντα που περιέχουν πλαστικά μίας χρήσης. Πρόκειται για μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες, οι οποίες όμως έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια κίνηση για τη σωτηρία του πλανήτη, εν μέσω κορύφωσης της κλιματικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, οι αναγνώστες του Act for Earth είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν στο εξής ερώτημα με βάση συγκεκριμένες επιλογές, όπως φαίνεται στην εικόνα:

Το poll «έτρεξε» μέσω της σελίδας του Act for Earth, της ψηφιακής πλατφόρμας του CNN Greece για το περιβάλλον, αλλά και μέσω της σελίδας του μέσου στο facebook. Αναλυτικότερα, τα τελικά αποτελέσματα προέκυψαν ως εξής:

- Αρχικά τέθηκε το ερώτημα «Ποια αλλαγή για την προστασία του περιβάλλοντος κάνατε στη ζωή σας τελευταία;» με δυνατότητα απάντησης μεταξύ των δύο πρώτων επιλογών και το αποτέλεσμα ήταν:

  • Δεν χρησιμοποιώ πλαστικές σακούλες, καλαμάκια κά: 81%
  • Συμμετέχω σε εθελοντικούς καθαρισμούς: 19%

- Κατόπιν, το ίδιο ερώτημα τέθηκε με δυνατότητα απάντησης μεταξύ των δύο επόμενων επιλογών, όπου οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν:

  • Μείωσα την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι: 63%
  • Κάνω ανακύκλωση στο σπίτι: 37%

- Τέλος, το ερώτημα τέθηκε με δυνατότητα απάντησης μεταξύ των δύο δημοφιλέστερων επιλογών των προηγούμενων polls, όπου οι πολίτες έδειξαν ξεκάθαρα πως έχουν απορρίψει από τις καθημερινές τους συνήθειες κατά το μέγιστο δυνατό τα πλαστικά μιας χρήσης:

  • Δεν χρησιμοποιώ πλαστικές σακούλες, καλαμάκια κά: 67%
  • Μείωσα την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι: 33%.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth και σύντομα μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Facebook βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο εξής ζήτημα:

Ανακυκλώνετε συσκευασίες προϊόντων:

- Καθημερινά στο σπίτι

- Όταν τύχει να συναντήσω μπλε κάδο

- Μία φορά τον μήνα, περίπου

- Ποτέ.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα καταγράφονται, μέχρι στιγμής, από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανακύκλωση. Όχι μόνο δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που τέθηκαν κατά την τελευταία πενταετία, αλλά σε κεντρικό επίπεδο, η μέθοδος της ταφής απορριμμάτων έναντι της ανακύκλωσης, υπερισχύει με το συντριπτικό ποσοστό του 80%.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ανακυκλώνονται περί τους 500.000 τόνους υλικών ανά έτος, ένας αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 20% των απορριμμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Η συντριπτική πλειονότητα των απορριμμάτων, τόσο εξαιτίας της απουσίας αντίστοιχων πολιτικών όσο και της έλλειψης συνείδησης ανακύκλωσης εκ μέρους των πολιτών, συνεχίζει να οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ) ή και παράνομες χωματερές σε αρκετές περιπτώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα, πως μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση όσον αφορά στα συγκεκριμένα στοιχεία είναι αντίστροφη: Κατά μέσο όρο στην ΕΕ γίνεται ταφή σε ποσοστό μικρότερο του 25% των απορριμμάτων, ενώ η ανακύκλωση φτάνει, πάντα κατά μέσο όρο, στο 55%. Τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ καταγράφουν η Μάλτα, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η ανακύκλωση συσκευασιών είναι ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία και πράγματι, τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση. Η χώρα μας έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα και οφείλει κάθε πολίτης να πράξει αυτό που μπορεί για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο αύριο για τον ίδιο τον πλανήτη.

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ