ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Act for Earth δημοσκόπηση: Υποχρεωτική περιβαλλοντική εκπαίδευση στο σχολείο, ζητούν οι πολίτες

Act for Earth δημοσκόπηση: Υποχρεωτική περιβαλλοντική εκπαίδευση στο σχολείο, ζητούν οι πολίτες

Για το ζήτημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ρώτησε το Act for Earth τους αναγνώστες του κατά την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που «έτρεξε» επί μία εβδομάδα από την ιστοσελίδα και στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέταξαν την ανάγκη τα θέματα αυτά να διδάσκονται συστηματικά σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

 

Πολλοί είναι οι ειδικοί που εκτιμούν πως η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι το σημείο – κλειδί για την αλλαγή στη νοοτροπία των πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον. Διότι ναι μεν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα κατανοούν την ανάγκη προστασίας της φύσης, όμως πολύ συχνά αγνοούν το πώς μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

Το Act for Earth έθεσε στους πολίτες το εξής θέμα: «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Ελλάδα», στο οποίο οι αναγνώστες τοποθετήθηκαν ως εξής:

- Είναι επαρκής, θα μπορούσε να βελτιωθεί 2,6%

- Πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλες τις βαθμίδες 66,7%

- Πρέπει να βγει από τα σχολεία και να γίνεται μέσω εθελοντικών πρωτοβουλιών 0%

- Πρέπει να γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους μάθησης 30,8%.

Ερμηνεύοντας τις απαντήσεις αυτές, είναι σαφές πως οι πολίτες σήμερα είναι έτοιμοι να δράσουν για την προστασία του πλανήτη μας. Είναι έτοιμοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους, να προχωρήσουν σε τομές, να επιβραβεύσουν όσους το κάνουν ήδη και δίνουν το παράδειγμα, αλλά και να θέσουν αυτού του είδους τη δραστηριότητα ως προτεραιότητα.

Την ίδια στιγμή, παρατηρώντας όσα συμβαίνουν στη σημερινή κοινωνία, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πράγματι ένα ρεύμα προς δράσεις φιλικές στο περιβάλλον, είτε αυτές αφορούν στην προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας, τον καθαρισμό των υδάτων κλπ. Από την άλλη όμως, υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο βρίσκεται στο «άλλο άκρο»: Δεν ανακυκλώνει στο σπίτι, δεν καταναλώνει φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, δεν περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας υιοθετώντας οικολογικές πρακτικές. Σε ακόμα πιο ακραίες περιπτώσεις, υπάρχουν ακόμα ανάμεσά μας συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη περιβαλλοντική συνείδηση που επιβάλλει να μην αφήνουμε τα σκουπίδια μας στη φύση, όταν την απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια μιας βόλτας ή μιας εκδρομής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που θα διδάσκεται συστηματικά στα σχολεία όλων των βαθμίδων, είναι το σημαντικότερο όπλο μας για την αλλαγή της νοοτροπίας αυτής, έως και την πλήρη εξάλειψή της. Η συστηματική διδασκαλία, με σύγχρονες μεθόδους και συνεχώς επικαιροποιημένη διδακτέα ύλη, ώστε να περιλαμβάνει κατά το δυνατόν τις τελευταίες εξελίξεις που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα και παρατήρηση, μπορεί να είναι ο καταλύτης για να διασφαλίσουμε ως παγκόσμια κοινωνία, τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Οι πολίτες αναγνωρίζουν τη συμβολή της Εκπαίδευσης σε τέτοιου είδους, κομβικά ζητήματα και ζητούν εντατικοποίηση της προσπάθειας που ήδη γίνεται μέσω υφιστάμενων μαθημάτων και δράσεων εντός της σχολικής κοινότητας.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

Τι είδους δράσεις πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

-Για την προστασία των υδάτινων πόρων

-Για τη ρύπανση στο περιβάλλον

-Για την προστασία της βιοποικιλότητας

-Για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ