ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο poll από το Act for Earth: Δράσεις κατά της ρύπανσης και των εκπομπών αερίων, ζητούν οι πολίτες

Νέο poll από το Act for Earth: Δράσεις κατά της ρύπανσης και των εκπομπών αερίων, ζητούν οι πολίτες

Ποιοι τομείς του περιβάλλοντος έχουν ανάγκη λήψης άμεσων δράσεων, ρώτησε το Act for Earth τους αναγνώστες του στην τελευταία δημοσκόπηση που «έτρεξε» επί μία εβδομάδα.

Οι πολίτες αυτή τη φορά φάνηκαν περισσότερο «μοιρασμένοι» σε σχέση με τις προτεινόμενες απαντήσεις που τους δόθηκαν, με τις «δράσεις κατά της ρύπανσης του περιβάλλοντος» να κατακτούν τελικά τη μερίδα του λέοντος, με ποσοστό 41%. Το γεγονός πάντως πως οι απαντήσεις ήταν κατανεμημένες και στις τέσσερις προτεινόμενες απαντήσεις, δείχνει σαφώς πως οι πολίτες έχουν άποψη και αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουν ενέργειες και πρωτοβουλίες προς πάσα κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, το Act for Earth ζήτησε από τους πολίτες να τοποθετηθούν στο εξής ερώτημα: «Τι είδους δράσεις πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;».

Ακολουθούν αναλυτικά οι προτεινόμενες απαντήσεις και το ποσοστό που συγκέντρωσε κάθε μία:

-Για την προστασία των υδάτινων πόρων 10,3%

-Για τη ρύπανση στο περιβάλλον 41%

-Για την προστασία της βιοποικιλότητας 15,4%

-Για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 33,3%

Μία πιθανή εξήγηση σχετικά με την παραπάνω κατανομή των απαντήσεων, είναι πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται το «περιβάλλον», πρωτίστως ως τη φύση γύρω τους και επομένως εκεί είναι που αντιλαμβάνονται περισσότερο τη ρύπανση. Λογικό συμπέρασμα το να ζητούν αμέσως δράσεις κυρίως στον τομέα αυτό, όπου τόσο η ίδια η προσπάθεια, όσο και το αποτέλεσμα είναι «μετρήσιμο», ορατό με το γυμνό μάτι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μία διάθεση εκ μέρους των πολιτών να αναλάβουν οι ίδιοι δράση, σε επίπεδο αυτοοργάνωσης μιας γειτονιάς, για παράδειγμα, προκειμένου να καθαρίσουν τα σκουπίδια στο κοντινό παρκάκι ή λόφο, σε μια ακτή, σε μια περιοχή όπου θα τους άρεσε να απολαμβάνουν μια βόλτα στη φύση.

Στο ίδιο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι πολίτες, εντάσσεται εξάλλου και η απάντηση που έδωσαν στο προηγούμενο poll του Act for Earth, σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση: Με συντριπτικά ποσοστά απάντησαν πως είναι ανάγκη να διδάσκεται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, προκειμένου να ενισχυθεί κατά το δυνατόν η περιβαλλοντική συνείδηση, ειδικά στις νεότερες ηλικίες που αποτελούν την αυριανή κοινωνία.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

*Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα:

- Ατομικής ευθύνης

- Κρατικής μέριμνας

- Οικονομικής φύσεως

- Συλλογικής ευθύνης

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ