ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η νέα δημοσκόπηση του Act for Earth: Ζήτημα συλλογικής ευθύνης η προστασία του περιβάλλοντος

Η νέα δημοσκόπηση του Act for Earth: Ζήτημα συλλογικής ευθύνης η προστασία του περιβάλλοντος

Οι πολίτες θεωρούν ότι χρειάζεται συλλογική δράση εδώ και τώρα για την αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό έδειξαν με τις απαντήσεις τους στο νέο poll του Act for Earth, που βρισκόταν στον αέρα όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Αξίζει να αναφερθεί πως το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν η κλιματική αλλαγή είναι ζήτημα «συλλογικής ευθύνης» έφτασε το 87,2% - περίπου 9 στους 10, δηλαδή.

Αναλυτικότερα, το Act for Earth ζήτησε από τους πολίτες να τοποθετηθούν στο εξής ζήτημα: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα…» και οι προτεινόμενες απαντήσεις έλαβαν τα εξής ποσοστά:

- Ατομικής ευθύνης 7,7%

- Κρατικής μέριμνας 5,1%

- Οικονομικής φύσεως 0%

- Συλλογικής ευθύνης 87,2%

Όπως είναι ξεκάθαρο, οι πολίτες πιστεύουν πως ότι το περιβάλλον μας αφορά όλους και πρέπει να είναι στο χέρι όλων μας η προστασία του. Η συλλογική ευθύνη κατανέμεται σε πολίτες και κράτος, στην πολιτεία και την κοινωνία, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στην ίδια μας τη ζωή στον πλανήτη Γη – τη δική μας και των επόμενων γενεών.

Η κοινωνία των πολιτών άλλωστε έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση το τελευταίο διάστημα. Δράσεις κατά τις οποίες όχι μόνο παράγεται «μετρήσιμο» αποτέλεσμα, αλλά και προάγεται η ενημέρωση, εν είδη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, γεγονός που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Από τις δημοσκοπήσεις που διενεργεί το Act for Earth τους τελευταίους τέσσερις μήνες είναι σαφές πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν σε αυτόν ανά πάσα στιγμή. Όπως κάθε ζήτημα σε κάθε οργανωμένη κοινωνία όμως, πρέπει να είναι η ίδια η πολιτεία που θα αναλάβει συγκεκριμένες, δραστικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου οι πολίτες να ακολουθήσουν και να διαμορφωθεί μια νέα κοινωνία, ένας νέος κόσμος για εμάς και τα παιδιά μας.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

* Πιστεύετε πως τα κίνητρα για τη διάδοση της ανακύκλωσης στη χώρα μας πρέπει:

- Να είναι οικονομικά, μέσω της επιβράβευσης των νοικοκυριών στα δημοτικά τέλη

- Να έχουν τη μορφή προστίμων σε όσους δεν την εφαρμόζουν

- Να είναι επιδοτήσεις για την αγορά εξοπλισμού

- Να μην είναι οικονομικής μορφής

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ