ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο poll του Act for Earth για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Δειλά και αναποτελεσματικά τα μέτρα

Νέο poll του Act for Earth για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Δειλά και αναποτελεσματικά τα μέτρα

Ακόμα πιο τολμηρά μέτρα για την αναστροφή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ζητούν οι πολίτες που συμμετείχαν στη νέα δημοσκόπηση του Act for Earth.

 

Το νέο poll του Act for Earth, «έτρεξε» επί μία εβδομάδα μέσω της ιστοσελίδας και των social media και αφορούσε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που υπέγραψαν τα κράτη μέλη της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2019 και ήδη εφαρμόζεται, με σκοπό έως το 2050 η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος.

Τα μέτρα αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρώπης, από τη βαριά βιομηχανία έως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την ενεργειακή μετάβαση σε μορφές πράσινης ενέργειας, στα πράσινα καύσιμα, τις μεταφορές και – πρακτικά – σε κάθε έκφραση της ζωής στην ήπειρο. Ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι πρώτες αλλαγές, ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον και στην καθημερινότητά τους τη στροφή σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά.

Το Act for Earth ζήτησε από τους αναγνώστες του να χαρακτηρίσουν τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για να καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο, με βάση συγκεκριμένες πιθανές απαντήσεις, οι οποίες έλαβαν και τα αντίστοιχα ποσοστά:

- Είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δύσκολα θα εφαρμοστούν 35,9%

- Είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα φέρουν αποτέλεσμα 10,3%

- Είναι ανεφάρμοστα και δεν θα έχουν αποτέλεσμα 7,7%

- Είναι δειλά και αναποτελεσματικά, δεν επαρκούν για το σημείο που βρισκόμαστε 46,2%

Όπως βλέπουμε, στην πλειοψηφία τους και σε ποσοστό 46,2%, οι πολίτες χαρακτηρίζουν τα μέτρα «δειλά και αναποτελεσματικά» και πιστεύουν πως ελήφθησαν πολύ αργά για να επιτύχουν πράγματι την αλλαγή που χρειάζεται ο πλανήτης.

Αντίστοιχα μεγάλο όμως είναι και το ποσοστό (35,9%) όσων πιστεύουν ότι τα μέτρα ναι μεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις πολύ δύσκολα θα εφαρμοστούν πράγματι, σε όλο το εύρος τους, ώστε να φέρουν τελικά και το επιθυμητό, περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

Τι είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε στην καθημερινότητά σας για την προστασία του περιβάλλοντος;

- Να χρησιμοποιούμε λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης

- Να κάνω συστηματικά ανακύκλωση στο σπίτι

- Να περιορίσω την περιττή κατανάλωση ενέργειας

- Να συμμετέχω σταθερά και συχνά σε εθελοντικές δράσεις

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ