ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το poll του Act for Earth: Οι Έλληνες δεν είναι ενημερωμένοι επαρκώς για τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Το poll του Act for Earth: Οι Έλληνες δεν είναι ενημερωμένοι επαρκώς για τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Έλλειψη ενημέρωσης, ειδικά σε σχέση με πολίτες άλλων χωρών, εντοπίζουν μεταξύ των Ελλήνων οι πολίτες που απάντησαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Act for Earth, όσον αφορά στο περιβάλλον και την προστασία του.

Δυστυχώς, φαίνεται πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν έχουν «κερδίσει» τη θέση που τους αρμόζει στην ατζέντα που απασχολεί την καθημερινότητα του Έλληνα, παρά μόνο σε ένα οριακά ανεκτό επίπεδο. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των πολιτών στη δημοσκόπηση με θέμα: «Πιστεύετε πως οι Έλληνες πολίτες είναι ενημερωμένοι σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα». Είναι χαρακτηριστικό πως η επιλογή «Πολύ, το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα» δεν κέρδισε καμία ψήφο!

Αντίθετα, η πλειοψηφία μιλά είτε για «καθόλου» ενημέρωση ή και για επιφανειακή ενημέρωση – που, φυσικά και δεν είναι αρκετή ώστε να προκύψει κατανόηση και αλλαγή συμπεριφοράς. Αναλυτικά, τα ποσοστά των προτεινόμενων απαντήσεων ήταν τα εξής:

Πιστεύετε πως οι Έλληνες πολίτες είναι ενημερωμένοι σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα:

- Πολύ, το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα 0%

- Αρκετά, αλλά θα μπορούσαν και καλύτερα 33,3%

- Λίγο, η ενημέρωση είναι επιφανειακή 16,7%

- Καθόλου, σε σχέση με άλλους πολίτες άλλων χωρών 50%

Είναι σαφές πως το γεγονός ότι σε ποσοστό 50% οι πολίτες πιστεύουν πως η ενημέρωση στην ελληνική κοινωνία για το περιβάλλον είναι ελλιπέστατη, είναι αρκετό για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Δυστυχώς, η κλιματική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει, βιώνουμε στην καθημερινότητά μας τις συνέπειές της και χρειάζεται εδώ και τώρα ανάληψη δράσεων, όχι μόνο από την Πολιτεία αλλά και από την ίδια την κοινωνική βάση. Μετά από ένα καλοκαίρι με έντονα φαινόμενα – παρατεταμένο καύσωνα με καταστροφικές δασικές πυρκαγιές – ακολούθησαν ήδη έντονες πλημμύρες, μεσογειακοί κυκλώνες και ένα… καλοκαιράκι με 25°C μέσα στον Νοέμβριο!

Με την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα να βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γλασκώβη, η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για τις εξελίξεις και προσδοκά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Ήρθε η ώρα και οι Έλληνες, που ζουν σε μια από τις πιο ευάλωτες, κλιματικά, περιοχές της Γης, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη δράσης και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πρώτο βήμα είναι πάντα η ενημέρωση, ώστε να ακολουθήσουν σταδιακά και όλα τα υπόλοιπα.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν στο εξής ερώτημα:

Ποια είναι η γνώμη σας για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που δρουν για την προστασία του πλανήτη;

- Τις υποστηρίζω συμμετέχοντας εθελοντικά σε δράσεις

- Έχουν τη συμπάθειά μου, αλλά δεν λαμβάνω μέρος σε δράσεις τους

- Θεωρώ πως κάνουν κακό στην κοινωνία με τον τρόπο που δρουν

- Δεν έχω άποψη, δεν με αφορούν

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ