ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Act for Earth poll: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τη δράση τους;

Act for Earth poll: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τη δράση τους;

Θετικά βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τη δράση των περιβαλλοντικών οργανώσεων στη χώρα μας, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στην προστασία της φύσης.

Την ίδια στιγμή όμως, η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει πως δεν λαμβάνει μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνον οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για διάφορα θέματα, προσφέροντας απλώς τη σιωπηρή τους επικρότηση. Εν τούτοις, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός πως σε ποσοστό 17,9%, υπάρχουν πολίτες που απαντούν πως συμμετέχουν κανονικά σε οργανωμένες δράσεις για το περιβάλλον, καθώς φαίνεται πως έχουν ενεργοποιηθεί και ευαισθητοποιηθεί από την ενημέρωση που παρέχουν οι οργανώσεις αυτές στο κοινό.

Αναλυτικά, στο ερώτημα «Ποια είναι η γνώμη σας για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που δρουν για την προστασία του πλανήτη;» που έθεσε το Act for Earth του CNN Greece στους αναγνώστες του, οι προτεινόμενες απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής ποσοστά:

- Τις υποστηρίζω συμμετέχοντας εθελοντικά σε δράσεις 17,9%

- Έχουν τη συμπάθειά μου, αλλά δεν λαμβάνω μέρος σε δράσεις τους 66,7%

- Θεωρώ πως κάνουν κακό στην κοινωνία με τον τρόπο που δρουν 10,3%

- Δεν έχω άποψη, δεν με αφορούν 5,1%.

Ομαδοποιώντας – υπό μία έννοια – τις θετικές και τις αρνητικές απαντήσεις αντίστοιχα, βλέπουμε πως περισσότεροι από 8 στους 10 (66,7% και 17,9%) διατίθενται θετικά προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τη δράση τους στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα, πως οι πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αναγνωρίζουν το έργο τους σε σχέση με την προστασία της φύσης, την ανάδειξη περιβαλλοντικών ζητημάτων και την ενημέρωση των πολιτών για τέτοια θέματα, τα οποία μάλιστα σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε όλο και εντονότερα.

Σημείο προβληματισμού είναι σαφώς το γεγονός πως παρά τη θετική εικόνα και την αναγνώριση της δράσης των περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεγάλο ποσοστό των πολιτών παραμένει αδρανές και δεν έχει ενεργοποιηθεί προς αυτόν τον τομέα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στη χώρα μας χρειάζονται την ανταπόκριση του κοινού, τόσο για να έχει πραγματικό αντίκτυπο το έργο τους όσο και για να το συνεχίσουν απρόσκοπτα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Αναφορικά με το γεγονός πως υπάρχει ένα ποσοστό περί του 15% που όχι μόνο αδιαφορεί για τα θέματα περιβάλλοντος, αλλά και θεωρεί πως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν κακό στην κοινωνία με τον τρόπο που δραστηριοποιούνται, είναι άξιο περιέργειας και πιθανώς εξηγείται στα πλαίσια της θεωρίας άρνησης της κλιματικής αλλαγής – που σε καμία περίπτωση δεν βασίζεται στις διεθνείς, επίσημες και έγκυρες επιστημονικές απόψεις.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν στο εξής ζήτημα:

Θεωρείτε πως οι πληροφορίες που αναγράφονται στις συσκευασίες προϊόντων για την ανακύκλωση:

- Είναι επαρκείς

- Είναι ελλιπείς

- Είναι παραπλανητικές

- Δεν τις προσέχω ποτέ

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ