ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το νέο poll του Act for Earth: Ελλιπείς οι πληροφορίες περί ανακύκλωσης στις συσκευασίες προϊόντων

Το νέο poll του Act for Earth: Ελλιπείς οι πληροφορίες περί ανακύκλωσης στις συσκευασίες προϊόντων

Αναλυτικότερες και σαφέστερες πληροφορίες για το αν ανακυκλώνεται η συσκευασία των προϊόντων που αγοράζουν, ζητούν οι πολίτες, όπως είναι σαφέστατο από τη νέα δημοσκόπηση του Act for Earth.

Με ποσοστό 66,7% οι αναγνώστες που απάντησαν στο τελευταίο ερώτημα της πλατφόρμας του CNN Greece για το περιβάλλον, απάντησαν πως οι πληροφορίες που αφορούν στην ανακύκλωση είναι ελλιπείς, καθιστώντας ξεκάθαρο πως χρειάζεται περισσότερη και αναλυτικότερη πληροφόρηση για τα θέματα αυτά.

Συγκεκριμένα, το Act for Earth ζήτησε από τους αναγνώστες του να απαντήσουν στο ερώτημα: «Θεωρείτε πως οι πληροφορίες που αναγράφονται στις συσκευασίες προϊόντων για την ανακύκλωση, δίνοντάς τους τέσσερις πιθανές απαντήσεις, οι οποίες συγκέντρωσαν τα εξής ποσοστά:

- Είναι επαρκείς 12,8%

- Είναι ελλιπείς 66,7%

- Είναι παραπλανητικές 12,8%

- Δεν τις προσέχω ποτέ 7,7%.

Η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως βάσει επίσημων στοιχείων, το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται στην Ελλάδα φτάνει στο 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Την ίδια ώρα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν αντίστροφο. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σταδιακά και εφαρμόζει προγράμματα που εμπεριέχουν και την έννοια της ανταπόδοσης, μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών, για παράδειγμα, όμως προς το παρόν απέχουμε αρκετά από μία επιτυχημένη διαχείριση απορριμμάτων ως προς την ανακύκλωση. Η ελλιπής σήμανση στις συσκευασίες προϊόντων ή και η παραπλανητική πολλές φορές, συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παρόλο που οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να ανακυκλώσουν τα οικιακά τους απορρίμματα.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν στο εξής ζήτημα:

Ποιο από τα παρακάτω πιστεύετε πως μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος;

- Εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης

- Περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

- Συστηματικότερη ανακύκλωση

- Καλύτερη περιβαλλοντική εκπαίδευση

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ