ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Act for Earth δημοσκόπηση: Ζήτημα παιδείας η προστασία του περιβάλλοντος, πιστεύουν οι πολίτες

Act for Earth δημοσκόπηση: Ζήτημα παιδείας η προστασία του περιβάλλοντος, πιστεύουν οι πολίτες

Καλύτερη περιβαλλοντική εκπαίδευση πιστεύουν οι πολίτες πως χρειάζεται για να δούμε θετικότερα αποτελέσματα, με βάση τη νέα δημοσκόπηση του Act for Earth.

Οι αναγνώστες της πλατφόρμας του CNN Greece για το περιβάλλον απάντησαν στο νέο ερώτημα της δημοσκόπησης και σχεδόν οι μισοί υποστήριξαν πως κατά την άποψή τους, εφόσον βελτιωθεί η εκπαίδευση για τα περιβαλλοντικά θέματα, μπορούμε να δούμε πραγματική αλλαγή στον τομέα αυτό. Με ποσοστό 48,7%, οι πολίτες που απάντησαν στο Act for Earth πιστεύουν πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι κυρίως ζήτημα Παιδείας για την κοινωνία μας και πως αν η παροχή αυτής της γνώσης βελτιωθεί, τότε μπορούμε να ελπίζουμε για το καλύτερο.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα που τέθηκε στους αναγνώστες ήταν «Ποιο από τα παρακάτω πιστεύετε πως μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος;» και οι προτεινόμενες απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής ποσοστά:

- Εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης 7,7%

- Περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 33,3%

- Συστηματικότερη ανακύκλωση 10,3%

- Καλύτερη περιβαλλοντική εκπαίδευση 48,7%

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως λίγο παραπάνω από ένας στους τρεις πολίτες που απάντησαν στη δημοσκόπηση, δηλώνει ότι η εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μπορεί επίσης να έχει αποτέλεσμα. Σε μία εποχή που η χώρα μας προχωρά στην απολιγνιτοποίηση, ενώ παράλληλα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη διαχείριση των ΑΠΕ, οι πολίτες φαίνεται πως έχουν πειστεί πως έχει έρθει η ώρα να στραφούμε σε πιο βιώσιμες λύσεις στον τομέα της Ενέργειας, ως κομβικό για την προστασία του πλανήτη. Από την άλλη πλευρά, εξίσου ενδιαφέρον είναι πως η ανακύκλωση αλλά και η ηλεκτροκίνηση δεν αξιολογούνται ικανές λύσεις για να φέρουν πραγματική αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση.

Παιδεία και Ενέργεια είναι οι δύο τομείς που είναι ικανοί να φέρουν πραγματικά αποτελέσματα στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να αναστρέψει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως πιστεύουν οι πολίτες. Και πράγματι, φαίνεται πως η στροφή στην πράσινη ενέργεια πραγματοποιείται – υπό την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα – από την άλλη όμως, στα ζητήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παρατηρείται σημαντικό κενό. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν και ζητούν συγκεκριμένες, στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις, που θα εφαρμοστούν άμεσα και θα «σώσουν την παρτίδα».

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν στο εξής ζήτημα:

Ποιο περιβαλλοντικό ζήτημα στην Ελλάδα αξιολογείτε ως σοβαρότερο;

- Μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα με απόβλητα

- Ατμοσφαιρική ρύπανση

- Μόλυνση θαλασσών και βυθού

- Παράνομες χωματερές

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ