ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ελλάδα στην «πράσινη» μετάβαση: Δείτε το Digital Meet Up του Act for Earth

Η Ελλάδα στην «πράσινη» μετάβαση: Δείτε το Digital Meet Up του Act for Earth

Μια συζήτηση για το πώς οδεύει η Ελλάδα στην «πράσινη» μετάβαση διοργάνωσε η περιβαλλοντική πλατφόρμα Act for Earth του CNN Greece. Η συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, καθηγητές πανεπιστημίου και επιχειρηματίες, μεταδόθηκε απευθείας από το κανάλι του CNN Greece στο Youtube.

Η «πράσινη» μετάβαση της Ελλάδας, υπό την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τη Συμφωνία του Παρισιού αλλά και τους Στόχους του ΟΗΕ για το 2030, έχει ήδη δρομολογηθεί. Η πανδημία, που επηρέασε όλους τους τομείς της οικονομίας, φαίνεται πως μας αφήνει και η «πράσινη» ανάπτυξη είναι σήμερα το ζητούμενο. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται την ανάγκη στροφής σε βιώσιμες λύσεις, που θα κάνουν την οικονομία να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα δώσουν, ουσιαστικά, στον πλανήτη μας, μία ευκαιρία.

Με τίτλο «Η Ελλάδα στην “πράσινη” μετάβαση», το Act for Earth του CNN Greece διοργάνωσε ένα digital meet up όπου ειδικοί ανέλυσαν όλα τα δεδομένα, εξηγώντας όσα έχουν γίνει έως τώρα και εκτιμώντας τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο κλιματικός νόμος που κατατέθηκε πρόσφατα προς διαβούλευση, το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει «πράσινη» προοπτική, μια σειρά από πρωτοβουλίες που εξαγγέλλονται και δρομολογούνται στη χώρα και έχουν σκοπό να ωθήσουν την οικονομία της χώρας προς την «πράσινη» κατεύθυνση, ήταν το αντικείμενο αυτής της ζωντανής συζήτησης, που μεταδόθηκε απευθείας μέσω YouTube.

Πώς επηρεάζεται η καθημερινότητα των πολιτών από τις αλλαγές που επίκεινται και πώς λαμβάνει πλέον αποφάσεις η κεντρική εξουσία; Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες της χώρας μας για την προστασία του περιβάλλοντος, πώς οραματιζόμαστε το μέλλον και ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι; Επίσης, ποια είναι τα κλιματικά και μετεωρολογικά δεδομένα για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τι εκτιμούν οι επιστήμονες πως ακολουθεί; Πώς θα επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη για τις πόλεις και τα χωριά μας και ποιον ρόλο παίζουν οι «πράσινες» μετακινήσεις;

Τη συζήτηση άνοιξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, που ανέλυσε τις πτυχές του κλιματικού νόμου και τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, εξειδίκευσε το πρόγραμμα ειδικά για τις μεταφορές, έναν τομέα που θεωρείται «κλειδί» για την επιτυχή πράσινη μετάβαση. Στην εκπομπή παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, που μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα επενδυτικά έργα που δρομολογούνται στο άμεσο μέλλον, υπό την «πράσινη» μετάβαση.

Την επιστημονική τους άποψη κατέθεσαν οι καθηγητές Πανεπιστημίου Ευθύμιος Λέκκας και Φοίβη Κουντούρη, αλλά και ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος. Τέλος, στη συζήτηση παρενέβη ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου INTERAMERICAN Γιάννης Καντώρος, παρουσιάζοντας τόσο τις θέσεις μιας πολυεθνικής επιχείρησης για την «πράσινη» μετάβαση, όσο και την εξ’ αντικειμένου άποψή του, σχετικά με τις ασφαλίσεις σε περίοδο κλιματικής κρίσης.

Η συζήτηση χωρίστηκε σε τρεις ενότητες, όπου αναλύθηκαν από τους καλεσμένους:

α. Το σχέδιο της Ελλάδας για την «πράσινη» μετάβαση
Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

β. Βιώσιμη ανάπτυξη & κλιματική κρίση
Τα βήματα προς ένα ελπιδοφόρο αύριο

γ. Η βιωσιμότητα και οι μετακινήσεις στις πόλεις μας
Οι μεταφορές κομβικό σημείο της πράσινης μετάβασης