ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΗΠΑ: Γιατί η Πενσιλβάνια συναντά πολιτικά εμπόδια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

ΗΠΑ: Γιατί η Πενσιλβάνια συναντά πολιτικά εμπόδια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω νομοθέτημα δεν μπορεί να μπλοκαριστεί, εκτός κι αν βρεθούν τα 2/3 του όλου αριθμού των γερουσιαστών που απαιτούνται, για να την καταψηφίσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Pixabay

Η πολιτεία της Πενσιλβάνια επιχειρεί εδώ και καιρό να λανσάρει ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τομ Γουλφ τα έχει βρει... σκούρα εξαιτίας του πολιτικού lobbying.

Σύμφωνα με το Associated Press, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία η οποία λογοδοτεί στο νομοθετικό σώμα που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, βάζει διαρκώς εμπόδια στην υλοποίηση του συγκεκριμένου νομοθετήματος.

Την περασμένη Παρασκευή ο αρμόδιoς γ.γ. Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Πενσιλβάνια, Πάτρικ ΜακΝτόνελ, έγραψε επιστολή προς το Γραφείο Νομοθετικής Αναφοράς, απαιτώντας την άμεση δημοσίευση της νέας νομοθεσίας, βάσει της οποίας επιβάλλονται συγκεκριμένες τιμές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα.

Η επίσημη δημοσίευση του εν λόγω νομοθετήματος στο ομοσπονδιακό «ΦΕΚ» της Πενσιλβάνια, θα σήμαινε την άμεση ισχύ του.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν το νομοθετικό σώμα και αντιτίθενται στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, επιμένουν πως απαιτείται περισσότερος χρόνος, ώστε αυτή να ψηφιστεί.

Ο ΜακΝτόνελ, όμως, τονίζει ότι η ερμηνεία του νόμου, όπως την κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, είναι απολύτως λανθασμένη.

Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω νομοθέτημα δεν μπορεί να μπλοκαριστεί, εκτός κι αν βρεθούν τα 2/3 του όλου αριθμού των γερουσιαστών που απαιτούνται, για να την καταψηφίσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο.

Η έγκριση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας θα καταστήσει την Πενσιλβάνια την πρώτη μεγάλη πολιτεία που θα υιοθετεί συγκεκριμένη τιμολόγηση επί των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, που προέρχονται από εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ