SUSTAINABLE NEWS

Δανία: Στόχος για «πράσινες» πτήσεις εσωτερικού χωρίς ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030

Δανία: Στόχος για «πράσινες» πτήσεις εσωτερικού χωρίς ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030
Η Δανία στοχεύει σε μείωση κατά 70% των συνολικών εκπομπών άνθρακα έως το 2030 AP Photo/Markus Schreiber (Φωτογραφία αρχείου)

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε τον στόχο να καταστήσει τις εσωτερικές πτήσεις απαλλαγμένες από ορυκτά καύσιμα έως το 2030.

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε ότι θέλει να καταστήσει τις αερομεταφορές πράσινες. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι λύσεις για να πετύχει τον στόχο της δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Η Δανία στοχεύει σε μείωση κατά 70% των συνολικών εκπομπών άνθρακα έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

«Το να ταξιδεύεις σημαίνει να ζεις και επομένως πετάμε» είπε η Μέτε Φρεντέρικσεν, ανακοινώνοντας το σχέδιό της.

«Όταν άλλες χώρες στον κόσμο είναι πολύ αργές, τότε η Δανία πρέπει να πάρει το προβάδισμα και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη», είπε.

Πρόσθεσε ότι η επίτευξη πράσινων πτήσεων εσωτερικού θα ήταν δύσκολη, αλλά ερευνητές και εταιρείες εργάζονται για λύσεις.

Ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής Airbus ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη αεροπλάνων με καύσιμα υδρογόνου που θα μπορούσαν να είναι λειτουργικά έως το 2035.

Εάν το υδρογόνο που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία τους παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τη Δανία να επιτύχει τους στόχους της.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η τεχνολογία θα είναι έτοιμη και εάν το κόστος θα είναι αρκετά χαμηλό, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2030.

Η επανάσταση του υδρογόνου στους ουρανούς

Η Σουηδία έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια να καταστήσει τις εσωτερικές πτήσεις της χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2030. Ελπίζει επίσης να κάνει τις διεθνείς πτήσεις πράσινες έως το 2045, ενώ έχει ανακοινώσει για εισαγωγή αυξημένων τελών αεροδρομίων για αεροπλάνα υψηλής ρύπανσης.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία προσανατολίζεται στο να απαγορεύσει τις εσωτερικές πτήσεις όπου το ίδιο ταξίδι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τρένο σε λιγότερο από δυόμισι ώρες.

Με πληροφορίες από BBC

ΔΗΜΟΦΙΛΗ