ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσκόπηση Act for Earth: Μιλάμε στα παιδιά για το περιβάλλον με κάθε αφορμή

Δημοσκόπηση Act for Earth: Μιλάμε στα παιδιά για το περιβάλλον με κάθε αφορμή

Τα χριστουγεννιάτικά δώρα των μικρών μας είναι μια πολύ καλή αφορμή να τους μιλήσουμε για την προστασία του πλανήτη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, απάντησαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Act for Earth οι αναγνώστες του.

Η περίοδος των εορτών είναι – συνήθως – επιβαρυντική για το περιβάλλον: Ως επί το πλείστον καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια από τον μέσο όρο, ενώ καταναλώνουμε και πολύ περισσότερο σε διάφορους τομείς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν περισσότερα απορρίμματα – και αυτά μόνο ως άμεσα αποτελέσματα. Ακόμα ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι και τα χριστουγεννιάτικα δώρα των παιδιών. Λιγότερα ή περισσότερα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, τα παιδιά ζητούν και συνήθως παίρνουν στις γιορτές κάτι που τους αρέσει.

Εμείς ως ενήλικες, γονείς ή συγγενείς και φίλοι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία και να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τις προτιμήσεις τους και τις επιλογές τους και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές στο περιβάλλον. Αυτό φαίνεται πως σκέφτονται οι περισσότεροι αναγνώστες του Act for Earth του CNN Greece, που απάντησαν στην τελευταία δημοσκόπηση μέσω των social media του μέσου και, βεβαίως, της κεντρικής σελίδας της πλατφόρμας.

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα που θέσαμε και ήταν το εξής: «Τα χριστουγεννιάτικα δώρα των παιδιών πρέπει να σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα;», οι πολίτες απάντησαν ως ακολούθως:

- Ναι, επιλέγω αντικείμενα με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το εξηγώ 25,6%

- Όχι, τα παιδιά διαλέγουν ό,τι θέλουν 12,8%

- Θα ήθελα, αλλά δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ ειδικά με αυτό 10,3%

- Δεν το επιδιώκω, αλλά είναι καλή αφορμή, εφόσον προκύψει 51,3 %.

Όπως γίνεται σαφές από τις απαντήσεις αυτές, μόλις λίγο περισσότεροι από ένας στους δέκα αφήνουν το παιδί να διαλέξει ό,τι θέλει και δεν επεμβαίνουν ώστε να εξηγήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας επιλογής. Αντίθετα, ένας στους τέσσερις (25,6%) αναφέρει ότι κάνει την επιλογή του με βασικό κριτήριο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δώρου. Στην πλειοψηφία τους πάντως, με ποσοστό 51,3%, οι αναγνώστες του Act for Earth δηλώνουν πως θεωρούν τα δώρα των Χριστουγέννων μια καλή αφορμή να μιλήσουν στα παιδιά για την προστασία του πλανήτη και του περιβάλλοντος, εισάγοντάς τα και στην έννοια της υπεύθυνης κατανάλωσης.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, η πρώτη για το 2022, όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν στο εξής ζήτημα:

Το σημαντικότερο περιβαλλοντικό γεγονός του 2021 στην Ελλάδα ήταν:

- Οι δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού

- Οι καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

- Η κακοκαιρία «Μήδεια» με τις σφοδρές χιονοπτώσεις

- Ο καύσωνας του καλοκαιριού με τα ρεκόρ θερμοκρασιών

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ