ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η μεγαλύτερη αποικία ψαριών βρίσκεται στην Ανταρκτική - Βρέθηκαν 60 εκατομμύρια ενεργές φωλιές

Η μεγαλύτερη αποικία ψαριών βρίσκεται στην Ανταρκτική - Βρέθηκαν 60 εκατομμύρια ενεργές φωλιές
Κάθε μία από τις περίπου 60.000.000 ενεργές φωλιές περιέχει περίπου 1.700 αβγά PS124, AWI OFOBS team

Μια αποικία ψαριών πρωτόγνωρου μεγέθους και ένα μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα εντόπισαν οι επιστήμονες στην Ανταρκτική, το οποίο έχει το μέγεθος της Μάλτας.

Η μεγαλύτερη αποικία ψαριών στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην περιοχή Weddell Sea της Ανταρκτικής.

Κάθε μία από τις περίπου 60.000.000 ενεργές φωλιές περιέχει περίπου 1.700 αβγά ενώ η επιφάνεια καλύπτεται από ένα στρώμα πάγου, ύψους 3-4 μέτρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στον βυθό της θάλασσας βρίσκονται τα λεγόμενα παγόψαρα, ένα είδος ψαριού που έχει διαφανές αίμα, καθώς πρόκειται για το μοναδικό σπονδυλωτό χωρίς ερυθρά αιμοσφαίρια.

Περίπου 2.000 φώκιες ζουν επίσης στην περιοχή και πιθανότατα καταδύονται στην περιοχή αναπαραγωγής και τρέφονται με τα ψάρια, είπε, αν και δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις. Ενώ υπάρχουν είδη ψαριών του γλυκού νερού που φτιάχνουν παρόμοια είδη φωλιάς, οι επιστήμονες «δεν είχαν δει ποτέ τέτοιες αποικίες στη θάλασσα».

Για να επιβιώνουν σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν αναπτύξει μια αντιψυκτική πρωτεΐνη, η οποία αποτρέπει τη δημιουργία κρυστάλλων πάγου. Η τεράστια αποικία ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από το γερμανικό ερευνητικό σκάφος Polarstern, το οποίο αναζητούσε ίχνη ζωής.

«Βλέπαμε φωλιές ψαριών για περίπου τέσσερις ώρες σε μια απόσταση έως έξι χιλιομέτρων από τον πυθμένα της θάλασσας» δήλωσε ο Ούτουν Πούρσερ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Alfred Wegener της Γερμανίας. «Δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο».

Η αποικία εκτείνεται σε περισσότερα από 240 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ κάθε φωλιά καταλαμβάνει περίπου τρία τετραγωνικά μέτρα, έχει βάθος 15 εκατοστά και περιέχει περίπου 1.735 αυγά. Οι περισσότερες φωλιές «φρουρούνταν» από άλλα, μεγαλύτερα ψάρια.

Οι φωλιές είναι στρογγυλές, έχουν βάθος 15 εκατοστά και διάμετρο 75 εκατοστά.

Ενώ η Θάλασσα Weddell καλύπτεται από πάγο όλο το χρόνο, ο πάγος είναι σχετικά λεπτός, γεγονός που σημαίνει ότι η φωτοσύνθεση μπορεί να γίνει και η ζωή μπορεί να ευδοκιμήσει. Ο πυθμένας της θάλασσας Weddell δεν είναι καθόλου άγονος, με θαλάσσια σφουγγάρια, κοράλλια, χταπόδια και αστερόψαρα να βρίσκονται κατά μήκος του βυθού.

«Υποθέτω ότι έχουμε κινηματογραφήσει μόνο ίσως το 1% του πυθμένα της θάλασσας Weddell και ποιος ξέρει τι άλλο κρύβεται γύρω από αυτό το μέρος. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας για τη θάλασσα», λέει ο Πούρσερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ