ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσκόπηση Act for Earth: Οι πολίτες ζητούν υποστήριξη για εναλλακτικές μορφές μετακίνησης

Δημοσκόπηση Act for Earth: Οι πολίτες ζητούν υποστήριξη για εναλλακτικές μορφές μετακίνησης
ΙΝΤΙΜΕ

Η πλειοψηφία των αναγνωστών του Act for Earth δηλώνει, στη νέα δημοσκόπηση της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece, πως θα ήθελε να χρησιμοποιεί συχνότερα ποδήλατο συμβατικό ή ηλεκτρικό ή και ηλεκτρικό πατίνι, αλλά αυτό δεν εξυπηρετεί για τις καθημερινές μετακινήσεις.

Το Act for Earth ζήτησε να μάθει πόσοι από τους αναγνώστες του έχουν επαφή με την εναλλακτική μετακίνηση, στην πιο απλή μορφή της, δηλαδή στο ποδήλατο, ή το ηλεκτρικό πατίνι και ποδήλατο, που μάλιστα εντάσσεται και στο πλαίσιο επιδότησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στον νόμο για την ηλεκτροκίνηση. Οι περισσότεροι απάντησαν πως είναι θετικοί ως προς το να εντάξουν αυτά τα μέσα μεταφοράς στην καθημερινότητάς τους, αυτή τη στιγμή όμως κάτι τέτοιο δεν τους εξυπηρετεί.

Πιο συγκεκριμένα, τέθηκε το ερώτημα «Για τις μετακινήσεις σας, επιλέγετε ποδήλατο / ηλεκτρικό ποδήλατο / ηλεκτρικό πατίνι;» και οι πιθανές απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής ποσοστά:

- Συχνά/Μερικές φορές 15,4%

- Ποτέ 23,1%

- Θα ήθελα, αλλά δεν εξυπηρετεί τις καθημερινές μου διαδρομές 38,5%

- Χρησιμοποιώ πάντα το αυτοκίνητό μου 23,1%

Το απογοητευτικό είναι πως, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις των πολιτών, «ποτέ» δεν χρησιμοποιεί ποδήλατο ή πατίνι το 23,1%, ενώ η απάντηση «Χρησιμοποιώ πάντα το αυτοκίνητό μου» συγκέντρωσε επίσης το ίδιο ποσοστό, 23,1%. Αθροιστικά, οι δύο επιλογές φτάνουν στο 46,2% - γεγονός που ερμηνεύεται πως σχεδόν οι μισοί συμπολίτες μας δεν έχουν καμία επαφή με αυτού του τύπου τις μετακινήσεις.

Από την άλλη πάντως, το 15,4% που απάντησε πως πράγματι χρησιμοποιεί ποδήλατο ή πατίνι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση που η ηλεκτροκίνηση ουσιαστικά ξεκινά να μπαίνει στη ζωή των κατοίκων – ιδίως των μεγάλων πόλεων – ενώ ελπιδοφόρο είναι και το ότι το 38,5% θα ήθελε να μπορεί να το κάνει, αλλά δεν μπορεί. Οι λόγοι που αιτιολογούν μία τέτοια απάντηση, είναι – κατά βάση – δύο κατηγοριών: Από τη μια εκείνοι που δεν μετακινούνται μόνοι τους, καθώς το ποδήλατο ή το πατίνι, αφορούν συνήθως σε ένα άτομο και από την άλλη, εκείνοι που δεν έχουν την απαιτούμενη υποστήριξη από την πολιτεία για να το κάνουν: Δεν έχουν ασφαλή ποδηλατόδρομο, δεν έχουν στη διάθεσή τους επαρκείς υποδομές φόρτισης ή δεν μπορούν οικονομικά να αγοράσουν ένα τέτοιο μέσο μεταφοράς, που τις περισσότερες φορές, δεν είναι το κύριο μέσο για ένα νοικοκυριό.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, η πρώτη για το 2022, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:

Θεωρείτε πως είστε αρκετά ενημερωμένος/η για τα θέματα περιβάλλοντος;

- Ναι, το έχω επιδιώξει και με ενδιαφέρει

- Αρκετά, ενημερώνομαι όποτε μπορώ

- Ενημερώνομαι σε γενικές γραμμές από τα ΜΜΕ

- Όχι, δεν με απασχολούν αυτά τα θέματα

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ