ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η νέα δημοσκόπηση Act for Earth: Ψηλά στην «ατζέντα» των πολιτών τα θέματα περιβάλλοντος

Η νέα δημοσκόπηση Act for Earth: Ψηλά στην «ατζέντα» των πολιτών τα θέματα περιβάλλοντος

Σημαντική θέση στην ιεράρχηση των ειδήσεων που τους ενδιαφέρουν φαίνεται πως βάζουν οι πολίτες στα θέματα περιβάλλοντος, για τα οποία επιδιώκουν να ενημερώνονται εις βάθος, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των αναγνωστών του CNN Greece και του Act for Earth, στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση.

Το Act for Earth έθεσε μέσω των social media του CNN Greece το ερώτημα αν οι πολίτες θεωρούν τον εαυτό τους «αρκετά ενημερωμένο για τα θέματα περιβάλλοντος» και οι προτεινόμενες απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής ποσοστά:

- Ναι, το έχω επιδιώξει και με ενδιαφέρει 30%

- Αρκετά, ενημερώνομαι όποτε μπορώ 40%

- Ενημερώνομαι σε γενικές γραμμές από τα ΜΜΕ 27,5%

- Όχι, δεν με απασχολούν αυτά τα θέματα 2,5%

Το 70% - αθροιστικά - των πολιτών απαντά πως ενδιαφέρεται για τα ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος και επιδιώκει να ενημερώνεται αναλυτικά για αυτά, έστω, «όποτε μπορεί». Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που ενίοτε ιεραρχούν τις περιβαλλοντικές ειδήσεις μεταξύ των δευτερευούσης σημασίας θεμάτων τω δελτίων τους, δηλώνει πως ενημερώνεται το 27,5%, ενώ καταγράφεται και ένα ποσοστό μόλις 2,5% που απαντά πάντως πως δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα, μετά και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – το Green Deal – που υπογράφηκε το 2019 και σταδιακά εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη, το ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχει αυξηθεί. Την ίδια ώρα, οι πολίτες αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητά τους τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς έρχονται αντιμέτωποι όλο και συχνότερα με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» το 2020, οι χιονοπτώσεις της «Μήδειας» το 2021 και της «Ελπίδας» το 2022, οι έντονες βροχοπτώσεις του «Μπάλου», επίσης το 2021, αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές μετά τον παρατεταμένο καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού.

Επομένως, πλέον, είναι πλήρως αντιληπτό πως υπάρχει ανάγκη δράσης για την αναστροφή αυτών των φαινομένων ή, έστω, τον περιορισμό των επιπτώσεών τους. Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος είναι ανάγκη να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ενημέρωσης, προκειμένου να γνωρίζουν τι και πώς απαιτείται να γίνει, ποιες δράσεις πρέπει να αναληφθούν ή και ποιες κινήσεις να αποτραπούν, ενδεχομένως. Η ενημέρωση άλλωστε, η γνώση, είναι η δύναμη των πολιτών για όλα όσα συμβαίνουν στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, η πρώτη για το 2022, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:

Ποια είναι η προτεραιότητά σας σε σχέση με το περιβάλλον;

­- Να περιορίσω την ενεργειακή σπατάλη

- Να περιορίσω την σπατάλη τροφίμων

- Να αυξήσω τις περιβαλλοντικές δράσεις

- Να κάνω καλύτερη ανακύκλωση

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ