ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσκόπηση Act for Earth: Στην ανακύκλωση στηρίζουν τις ελπίδες τους για το περιβάλλον οι πολίτες

Δημοσκόπηση Act for Earth: Στην ανακύκλωση στηρίζουν τις ελπίδες τους για το περιβάλλον οι πολίτες

Καλύτερη ανακύκλωση θα προσπαθήσουν να κάνουν στο επόμενο διάστημα περισσότεροι από τους μισούς αναγνώστες του Act for Earth που απάντησαν στη νέα δημοσκόπηση, μέσω της ιστοσελίδας και των social media.

Αυτή θα είναι η προτεραιότητά τους για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις που έδωσαν. Στη δεύτερη θέση «ισοψηφούν» οι επιλογές περί περιορισμού του food waste και ενεργειακής σπατάλης, ενώ τελευταία επιλογή είναι η αύξηση των περιβαλλοντικών δράσεων.

Αναλυτικά, στο ερώτημα «Ποια είναι η προτεραιότητά σας σε σχέση με το περιβάλλον;», οι πολίτες απάντησαν ως εξής:

­- Να περιορίσω την ενεργειακή σπατάλη 17,5%

- Να περιορίσω την σπατάλη τροφίμων 17,5%

- Να αυξήσω τις περιβαλλοντικές δράσεις 12,5%

- Να κάνω καλύτερη ανακύκλωση 52,5%

Είναι φανερό πως οι πολίτες στηρίζονται στην ανακύκλωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρόλο που ο μπλε κάδος υπάρχει στην καθημερινότητά μας εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η ανακύκλωση «δεν γίνεται σωστά» και στο εύρος που θα έπρεπε. Η ιδέα ότι τα απορρίμματα μας δεν θα επιβαρύνουν τον πλανήτη, αλλά αντίθετα θα ανακυκλώνονται και θα επαναχρησιμοποιούνται, φαίνεται πως ελκύει τους πολίτες. Στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος δράσης, τουλάχιστον κατά την παρούσα συγκυρία.

Είναι γεγονός πως η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως βάσει επίσημων στοιχείων, το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται στην Ελλάδα φτάνει στο 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Την ίδια ώρα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν αντίστροφο. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σταδιακά και εφαρμόζει προγράμματα που εμπεριέχουν και την έννοια της ανταπόδοσης, μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών, για παράδειγμα, όμως προς το παρόν απέχουμε αρκετά από μία επιτυχημένη διαχείριση απορριμμάτων ως προς την ανακύκλωση. Η ελλιπής σήμανση στις συσκευασίες προϊόντων ή και η παραπλανητική πολλές φορές, συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παρόλο που οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να ανακυκλώσουν τα οικιακά τους απορρίμματα.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, η πρώτη για το 2022, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην αλλαγή συμπεριφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος;

- Πληρέστερη ενημέρωση

- Μεγαλύτερη διαφάνεια

- Να αντιληφθούμε ότι είναι και προσωπική μας ευθύνη

- Δραστικότερη νομοθεσία

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ