ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσκόπηση Act for Earth: Οι ζωολογικοί κήποι ανήκουν στο παρελθόν, πιστεύουν οι πολίτες

Δημοσκόπηση Act for Earth: Οι ζωολογικοί κήποι ανήκουν στο παρελθόν, πιστεύουν οι πολίτες

Σχεδόν έξι στους δέκα αναγνώστες του Act for Earth θεωρούν ότι οι ζωολογικοί κήποι δεν έχουν λόγο ύπαρξης στη σημερινή κοινωνία, ενώ σχεδόν ένα 30% απαντά πως κατανοεί τη χρησιμότητά τους.

 

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση που έτρεξε μέσω της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece και των καναλιών του μέσου στα social media, τέθηκε ένα ερώτημα που απασχολεί κυρίως τους γονείς: Υπάρχει άραγε λόγος να δημιουργούν οι ανθρώπινες κοινωνίες ζωολογικούς κήπους ή το θέαμα φυλακισμένων σε κλουβιά ζώων δεν συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της διαπαιδαγώγησης;

Πιο συγκεκριμένα, οι αναγνώστες του Act for Earth κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων πιθανών απαντήσεων στο εξής ερώτημα: «Ποια είναι η γνώμη σας για τους ζωολογικούς κήπους;».

Αναλυτικά, οι απαντήσεις συγκέντρωσαν τα παρακάτω ποσοστά:

- Είμαι υπέρ της λειτουργίας τους 12,5%

- Δεν μου αρέσει να βλέπω ζώα σε κλουβιά, αλλά κατανοώ τους λόγους ύπαρξής τους 27,5%

- Να καταργηθούν, δεν χρειάζονται σήμερα στις κοινωνίες μας 10%

- Πρέπει να καταργηθούν και τα ζώα να ζουν μόνο ελεύθερα 50%

Ακριβώς οι μισοί αναγνώστες που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση απάντησαν πως είναι η ώρα οι ζωολογικοί κήποι να καταργηθούν και τα ζώα να ζουν μόνο στο φυσικό τους περιβάλλον. Ένα 10% επίσης απάντησε πως δεν έχουν καμία χρησιμότητα στις σημερινές κοινωνίες, καθώς η πληροφόρηση είναι άπλετη, με πολλές διαθέσιμες πηγές, έτσι που δεν χρειάζεται να δει κάποιος ένα ζώο σε κλουβί για να το «γνωρίσει».

Σε ποσοστό 27,5% όμως, οι αναγνώστες απάντησαν ότι υπάρχει μία χρησιμότητα στους ζωολογικούς κήπους, την οποία και κατανοούν, αν και το θέαμα των φυλακισμένων ζώων, που ζουν υπό αυτές τις συνθήκες, τους βρίσκει αντίθετους. Επιπλέον, το 12,5% απαντά πως είναι ξεκάθαρα υπέρ της λειτουργίας τους, θεωρώντας πως είναι χρήσιμοι χώροι ψυχαγωγίας για παιδιά και ενήλικες.

Το ζήτημα της κατάργησης ή μη των ζωολογικών κήπων απασχολεί τη δημόσια σφαίρα συζήτησης διεθνώς. Προς το παρόν, σε καμία χώρα δεν απαγορεύεται η λειτουργία τους, αν και είναι γεγονός πως στην πλειοψηφία τους πλέον, ειδικά στην Ευρώπη και την Αμερική, λειτουργούν και ως ερευνητικά κέντρα άγριας ζωής.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:

Ποια συνέπεια της κλιματικής αλλαγής θεωρείτε περισσότερο ανησυχητική;

- Την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

- Την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη

- Τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης επικίνδυνων φαινομένων

- Τη μεταβολή των κλιματικών ζωνών

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ