ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι πολίτες απαντούν στο Act for Earth: Πού θέλουν να ταξιδέψουν πριν ανέβει η στάθμη της θάλασσας;

Οι πολίτες απαντούν στο Act for Earth: Πού θέλουν να ταξιδέψουν πριν ανέβει η στάθμη της θάλασσας;

Στη νέα δημοσκόπηση του Act for Earth, οι αναγνώστες απάντησαν ποια περιοχή του πλανήτη που κινδυνεύει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα ήθελαν να δουν από κοντά.

Μαλδίβες, Αρκτική, Βενετία, Τουβαλού ήταν οι επιλογές μεταξύ των οποίων είχαν να επιλέξουν και από τις απαντήσεις φαίνεται πως διχάστηκαν: Μαλδίβες και Αρκτική συγκέντρωσαν από 40% των προτιμήσεων του κοινού, με τη Βενετία στην τρίτη θέση και το μάλλον άγνωστο στους περισσότερους Τουβαλού, στην τέταρτη, με μεγάλη διαφορά.

Αναλυτικά, το Act for Earth ρώτησε τους αναγνώστες του: «Σε ποια περιοχή του πλανήτη που κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή θα θέλατε να ταξιδέψετε;», δίνοντάς τους τις παραπάνω τέσσερις απαντήσεις, που συγκέντρωσαν τα εξής ποσοστά:

- Μαλδίβες 40%

- Τουβαλού 2,5%

- Βενετία 17,5%

- Αρκτική 40%

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλείται από το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης, το οποίο από τις πιο σύνθετες και σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως, εάν δεν καταστεί δυνατός ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης βάσει των Συμφωνιών για το Κλίμα υπό τον ΟΗΕ, η κατάσταση θα είναι επικίνδυνη για πολλές περιοχές του κόσμου. Μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, όπως το Τουβαλού και οι Μαλδίβες, περιοχές που έχουν χτιστεί και κατοικούνται στα Δέλτα ποταμών ή σε εν μέρη βαλτώδες έδαφος, όπως η Βενετία και φυσικά η Αρκτική που αποτελείται μόνο από πάγους.

Κατά την τελευταία Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξήχθη στη Γλασκώβη της Σκωτίας τον Νοέμβριο του 2021 – με έναν χρόνο καθυστέρηση, λόγω της πανδημίας – ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, επιχείρησε να θέσει το θέμα στην πραγματική του διάσταση, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της εικόνας: Κατά την ομιλία του προς τη διάσκεψη, βρισκόταν μέχρι τα γόνατα μέσα στο νερό!

Ο Σιμόν Κόφε, υπουργός εξωτερικών του Τουβαλού, σήκωσε τα μπατζάκια του παντελονιού του, τοποθέτησε το podium μπροστά του, επίσης μέσα στο νερό και έδειξε στην υφήλιο πώς θα είναι η πραγματικότητα στη χώρα του, εάν η παγκόσμια κοινότητα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής κρίσης εδώ και τώρα.

Αντίστοιχοι κίνδυνοι έχουν διαπιστωθεί για πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα, όπου ήδη σχεδιάζεται τουλάχιστον μερική μετεγκατάσταση κατοίκων και υπηρεσιών, στο Μπαγκλαντές και άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:

Ποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα αξιολογείτε ως το χειρότερο για τον πλανήτη;

- Την καταστροφή των δασών στον Αμαζόνιο

- Τη μόλυνση της Μεσογείου

- Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας

- Την ερημοποίηση στο Σαχέλ της Αφρικής

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ