ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να «σώσουν» τον πλανήτη

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να «σώσουν» τον πλανήτη

Με ένα επεξηγηματικό Infographic, το Act for Earth εξηγεί πώς μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες και να προστατεύσουμε το περιβάλλον, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τρεις εξειδικευμένοι φορείς.

Ακόμα και οι αλλαγές που θεωρούμε μικρές ή και ασήμαντες στην καθημερινότητά μας, μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Αυτό υποστηρίζει μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, επισημαίνοντας πως έξι βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι άνθρωποι στις εύπορες χώρες του κόσμου μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της κλιματικής κατάρρευσης με βάση αυτές τις έξι σχετικά απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν τρία κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η τήρηση έξι συγκεκριμένων δεσμεύσεων – από το να χρησιμοποιούμε αεροπλάνο όχι περισσότερο από μία φορά κάθε τρία χρόνια έως την αγορά μόνο τριών νέων ειδών ένδυσης τον χρόνο – θα μπορούσε να περιορίσει την υπερβολική κατανάλωση που οδηγεί εν μέρει στην κλιματική κρίση.

Η έρευνα που διεξήχθη από ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και αναλύθηκε από ειδικούς της παγκόσμιας εταιρείας μηχανικών Arup και του ομίλου παγκόσμιων πόλεων C40, διαπίστωσε ότι με αυτές τις έξι δεσμεύσεις, το ένα τέταρτο των μειώσεων εκπομπών αερίων που απαιτούνται για τη διατήρηση της παγκόσμιας θέρμανσης σε χαμηλά επίπεδα (αύξηση έως 1,5°C) θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε παράλληλα με την έναρξη ενός νέου κινήματος για το κλίμα, που έχει σκοπό να πείσει και να παροτρύνει τους σχετικά εύπορους ανθρώπους του πλανήτη να κάνουν το «The Jump» και να εφαρμόσουν αυτές τις έξι αλλαγές για το καλό της Γης.

Ο Τομ Μπέιλι, συνιδρυτής της εκστρατείας είπε: «Εδώ τελειώνει μια για πάντα η συζήτηση σχετικά με το αν οι πολίτες μπορούν να έχουν κάποιο ρόλο στην προστασία της Γης. Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε μια κάποια ομάδα να δράσει, χρειαζόμαστε όλες τις δυνάμεις από όλους τους παράγοντες, εδώ και τώρα».

Πρόσφατα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εξέδωσε την «πιο ζοφερή προειδοποίησή της», λέγοντας ότι η κλιματική κρίση επιταχύνεται ραγδαία με ελάχιστη δυνατότητα πλέον να αποφευχθούν τα χειρότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ