ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Apocalypse»: Τα έντομα κινδυνεύουν με εξαφάνιση

«Apocalypse»: Τα έντομα κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Σχεδόν οι μισές μέλισσες, πεταλούδες και σκαθάρια εξαφανίστηκαν κατά τη δεκαετία 2010 – 2020, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες και επιτάσσει την ανάληψη δράσης «εδώ και τώρα».

Οι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα έντομα κινδυνεύουν με εξαφάνιση και πως μία πιθανή «αποκάλυψη των εντόμων», δεν είναι πλέον σενάριο «επιστημονικής φαντασίας».

Τα έντομα είναι η μεγαλύτερη ζωική ομάδα στον πλανήτη μας και εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη. Τα γενικά χαρακτηριστικά των εντόμων είναι τα έξι τους πόδια, οι κεραίες, τα φτερά και ότι το σώμα τους χωρίζεται σε τρία μέρη: Το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά.

Οι βασικότεροι «εχθροί» των εντόμων είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η εντατική γεωργία, καθώς οι βιότοποί τους εξαφανίζονται με ταχείς ρυθμούς, συμπαρασύροντας τους πληθυσμούς τους, όπως αποκαλύπτει έρευνα του UCL που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature υπό τον τίτλο «Η γεωργία και η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνουν τη βιοποικιλότητα των εντόμων παγκοσμίως». Εκτιμάται ότι συνολικά έχει μειωθεί στο μισό ο πληθυσμός περίπου 20.000 ειδών εντόμων τα τελευταία χρόνια!

Τα έντομα υπάρχουν εδώ και περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια, καθώς οι πρόγονοί τους βγήκαν από τους ωκεανούς για να αποικίσουν τη στεριά πολύ πριν εμφανιστούν οι δεινόσαυροι. «Ο κόσμος δεν θα λειτουργούσε χωρίς αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα: Επικονιάζουν τα φυτά μας, ελέγχουν τα παράσιτα, ανακυκλώνουν κάθε είδους οργανικό υλικό από κοπριά μέχρι πτώματα, κορμούς δέντρων και φύλλα, διατηρούν το έδαφος υγιές, διασπείρουν τους σπόρους και πολλά άλλα. Αποτελούν ζωτική πηγή τροφής για πολλά μεγαλύτερα πλάσματα, όπως πουλιά, νυχτερίδες, σαύρες, αμφίβια και ψάρια», δηλώνει για τα έντομα στον Guardian ο Ντέιβ Γκούλσον, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ.

Τα έντομα είναι η κατηγορία με τη μεγαλύτερη γκάμα από όλα τα ζώα και «ζυγίζουν» δεκαέξι φορές περισσότερο από όλους τους ανθρώπους που ζουν πάνω στον πλανήτη. Η ύπαρξη τους είναι αναγκαία για την ισορροπία όλων των οικοσυστημάτων για την γονιμοποίηση των φυτών, την ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων και τη διατροφή του υπόλοιπου ζωικού βασιλείου.

Οι ρυθμοί με τους οποίους εξαφανίζονται τα έντομα ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα στη Γερμανία, τα ιπτάμενα έντομα έχουν μειωθεί κατά 76% μέσα σε 26 χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πεταλούδες έχουν μειωθεί κατά 46% από το 1976 και οι πιο σπάνιες κατά 77%, παρά τις προσπάθειες για την προστασία τους. Στις ΗΠΑ, η διάσημη πεταλούδα μονάρχης, που μεταναστεύει ετησίως από το Μεξικό μέχρι τον Καναδά, έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 80% από τη δεκαετία του 1980.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Science τον περασμένο Απρίλιο έδειξε ότι ο πλανήτης Γη μπαίνει στην έκτη φάση μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία του. Διαφορετική μελέτη, από το Κέντρο Βιοποικιλότητας και Περιβαλλοντικής Έρευνας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λoνδίνου, κάνει λόγο για μαζική κατάρρευση των πληθυσμών των εντόμων σε περιοχές καλλιεργειών η οποία αγγίζει το 65%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ