ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χρήστος Ζερεφός: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την κλιματική κρίση

Χρήστος Ζερεφός: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την κλιματική κρίση

Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι τριών κρίσεων, της υγειονομικής, της ενεργειακής και της κλιματικής και η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, που θεωρεί πως η κατάσταση στην Ουκρανία θα επηρεάσει την προσπάθεια αναστροφής των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης σε πολλαπλά επίπεδα.

Μιλώντας στο Act for Earth του CNN Greece, ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός εμφανίστηκε ανήσυχος σχετικά με την επερχόμενη επισιτιστική κρίση και τις επιπτώσεις του πολέμου, αναφορικά με την εξάρτηση από τις ορυκτές πρώτες ύλες, την ενέργεια και την επίτευξη των στόχων του Παρισιού για το Κλίμα. Ο ίδιος αναμένει ότι ο πόλεμος θα επιδεινώσει την κατάσταση, διατηρώντας την ενεργειακή εξάρτηση από τον άνθρακα και δυσχεραίνοντας τη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σχετικά με το αν το φετινό καλοκαίρι αναμένουμε επικίνδυνα και ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε ότι αυτό στο εξής δεν μπορεί ποτέ να αποκλείεται, προσθέτοντας πως είναι κρίσιμης σημασίας το να μπορέσουμε να θωρακιστούμε ασφαλώς και προληπτικά, απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Τέλος, ο κύριος Ζερεφός εφίστησε την προσοχή όλων μας στην προστασία των δασών, η οποία όπως είπε είναι κρίσιμης σημασίας, ακόμα και για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή στο Act for Earth του CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ