ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Eco-friendly διακοπές: Τα πέντε βασικά σημεία για μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον

Eco-friendly διακοπές: Τα πέντε βασικά σημεία για μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον

Αν στην καθημερινότητά μας εφαρμόζουμε αλλαγές με σκοπό να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, τότε το ίδιο - και ακόμα περισσότερα – οφείλουμε να κάνουμε και στις διακοπές μας. Ο βιώσιμος τουρισμός είναι άλλωστε μονόδρομος για το μέλλον, όπως πλέον παραδέχονται όλοι οι παράγοντες του κλάδου, με τη μετάβαση προς αυτή την κατεύθυνση να έχει ήδη ξεκινήσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως ταξιδιώτες, προκειμένου οι διακοπές μας γίνουν eco-friendly, όπως είναι ο διεθνής ορισμός της τάσης αυτής; Απλές κινήσεις με ουσιαστικό αντίκτυπο όμως, που συμβάλλουν τόσο πρακτικά, με μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, όσο και θεωρητικά, με την αλλαγή νοοτροπίας για το σήμερα και το αύριο.

Το ταξίδι

Μπορεί για τον ποιητή να έχει περισσότερη σημασία το ταξίδι από τον ίδιο τον προορισμό, καθώς μας γεμίζει εμπειρίες. Την ίδια σημασία έχει και για όσους από εμάς θέλουμε να ταξιδεύουμε οικολογικά, καθώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ταξιδιού, του τρόπου που θα επιλέξουμε για τη μεταφορά μας προς τον προορισμό, έχει πολύ μεγάλη σημασία συνολικά. Έρευνες έχουν δείξει πως αν θέλουμε η ανθρωπότητα να επιτύχει τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5°C έως το 2100 δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αεροπλάνο για τα ταξίδια μας συχνότερα από μία φορά κάθε τρία χρόνια. Τι κάνουμε λοιπόν; Αρχικά επιλέγουμε να επισκεφθούμε κοντινά μέρη ή επιλέγουμε οικολογικότερους τρόπους μετακίνησης από το αεροπλάνο.

Το κατάλυμα

Σήμερα δεν είναι καθόλου δύσκολο να ενημερωθούμε εκ των προτέρων για την πολιτική που ακολουθεί το κατάλυμα που θα επιλέξουμε για τη διαμονή μας σχετικά με το περιβάλλον: Αν αξιοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πώς διαχειρίζεται τα απορρίμματα, ποια είναι η πολιτική του για το food waste κά. Καθώς το ενδιαφέρον των πελατών αυξάνεται διαρκώς για τα θέματα αυτά, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ενσωματώνουν eco-friendly πρακτικές στη λειτουργία των καταλυμάτων τους.

Η οργάνωση

Παραμένοντας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε έναν προορισμό, όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε εις βάθος αλλά και μειώνουμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του ταξιδιού μας. Μπορούμε επίσης, να πάρουμε μέρος σε δραστηριότητες που αφορούν στο περιβάλλον, να δούμε φυσικά τοπία και μνημεία αποφεύγοντας τις ώρες αιχμής, να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία επιλέγοντας τοπικά καταστήματα για τις αγορές μας και για τη διατροφή μας.

Αποφεύγουμε τα πλαστικά μίας χρήσης

Το ότι βρισκόμαστε σε διακοπές δεν σημαίνει ότι έχουμε «περιθώριο» να χρησιμοποιούμε αντικείμενα μίας χρήσης και ειδικά πλαστικά. Αντίθετα, μπορούμε να έχουμε μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη και ό,τι άλλο χρησιμοποιούμε και στην καθημερινότητά μας, ώστε τα απορρίμματα που δημιουργούμε να είναι κατά το δυνατόν λιγότερα.

Οι δημοφιλείς προορισμοί

Αν είναι όνειρο της ζωής μας να επισκεφθούμε τη Σαντορίνη, είναι καλύτερο και οικολογικότερο να το κάνουμε στην περίοδο που ονομάζουμε «off season», ή τουλάχιστον όχι στο peak της σεζόν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μένοντας περισσότερες μέρες και κάνοντας επί μέρους οικολογικές επιλογές – ως προς τις μετακινήσεις μας, τις δραστηριότητές μας και τις αγορές μας – μπορούμε να μετατρέψουμε και ένα τέτοιο ταξίδι σε οικολογικό.

Ενσωματώνοντας τη φιλοσοφία της βιωσιμότητας στην καθημερινότητά μας, αποκτούμε τις βάσεις εκείνης της συμπεριφοράς, η οποία, ανεξαρτήτως συνθηκών, διακοπών ή ρουτίνας, «προστάζει» τον σεβασμό στο περιβάλλον και στη φύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ