ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσκόπηση Act for Earth: Καλύτερη φύλαξη στα δάση για την αποτροπή πυρκαγιών, ζητούν οι πολίτες

Δημοσκόπηση Act for Earth: Καλύτερη φύλαξη στα δάση για την αποτροπή πυρκαγιών, ζητούν οι πολίτες
Πάρνηθα 2021 - Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Μοιρασμένοι φάνηκαν οι πολίτες στο νέο δημοσκοπικό ερώτημα του Act for Earth αναφορικά με την προστασία των δασών, καθώς υψηλά ποσοστά συγκέντρωσαν όλες οι πιθανές απαντήσεις: Καλύτερος συντονισμός φορέων, Ενίσχυση Πυροσβεστικής, Εντατικότεροι καθαρισμοί, Καλύτερη φύλαξη.

Στην πρώτη θέση πάντως βρέθηκε η απάντηση «καλύτερη φύλαξη», καθώς οι πολίτες πιθανότατα πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές μπορούν να καταπολεμηθούν καλύτερα είτε εάν ο πιθανός εμπρηστής φοβάται πως θα συλληφθεί ή εάν η φωτιά μπορέσει να περιοριστεί άμεσα, πριν την εξάπλωσή της.

Αναλυτικά, στο ερώτημα «Τι είδους δράσεις πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν άμεσα για την προστασία των δασών;», οι αναγνώστες απάντησαν:

- Καλύτερος συντονισμός φορέων 22,5%

- Ενίσχυση Πυροσβεστικής 27,5%

- Εντατικότεροι καθαρισμοί 20%

- Καλύτερη φύλαξη 30%

Βλέπουμε πως με διαφορά μόλις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, οι πολίτες πιστεύουν ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάζεται ενίσχυση, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις πυρκαγιές της θερινής περιόδου στα δάση όλης της χώρας. Επόμενη απάντηση σε δημοφιλία είναι ο καλύτερος συντονισμός των αρμόδιων φορέων για τα δάση, καθώς πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο εμπλέκονται πάρα πολλές υπηρεσίες του κράτους. Εν τούτοις, όπως τόνισαν σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους στο Act for Earth, τόσο ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Στυλιανίδης, όσο και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, φέτος πράγματι έγινε μία πιο οργανωμένη προσπάθεια συντονισμού δυνάμεων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερες οι επεμβάσεις στις δασικές πυρκαγιές.

«Ξεκινήσαμε φέτος, μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δημιουργούμε ένα τεράστιο πλέγμα συνεργειών στον τομέα της πρόληψης, με καθαρισμούς δασικών εκτάσεων, αρχαιολογικών χώρων, περι-αστικών δασών και αλσών που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας, σε συνδυασμό με συντήρηση και βελτίωση αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Στυλιανίδη.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η χώρα μας έχει πολύ πρόσφατο το καταστροφικό – από την άποψη των δασικών πυρκαγιών – καλοκαίρι του 2021, όπου κάηκαν τεράστιες εκτάσεις στην Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, τα Γεράνεια Όρη αλλά και την Πελοπόννησο. Η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε πιο ήπια, εν τούτοις με επικίνδυνες ακόμα και για κατοικημένες περιοχές, πυρκαγιές – όπως αυτή στη Βούλα, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν σχετικά με την ανακύκλωση ως εξής:

Κάνω ανακύκλωση:

- Μόνο στο σπίτι

- Μόνο στον χώρο εργασίας

- Και στο σπίτι και στον χώρο εργασίας

- Πουθενά

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ