ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσκόπηση Act for Earth: Ανακύκλωση κυρίως στο σπίτι κάνουν οι Έλληνες

Δημοσκόπηση Act for Earth: Ανακύκλωση κυρίως στο σπίτι κάνουν οι Έλληνες

Ανακύκλωση πρωτίστως στο σπίτι τους κάνουν οι πολίτες, οι χώροι εργασίας ακολουθούν, ενώ μόλις ένα 15% απάντησε ότι κάνει ανακύκλωση και στο σπίτι και στο γραφείο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Act for Earth.

Η δημοφιλέστερη απάντηση «Στο σπίτι» συγκέντρωσε ποσοστό 45%, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου οι μισοί έχουμε εντάξει την ανακύκλωση στην καθημερινότητα του σπιτιού και της οικογένειάς μας. Αντίθετα, στους χώρους εργασίας το ποσοστό είναι σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο, ενώ μόλις ένα 15% απαντά ότι ανακυκλώνει συσκευασίες προϊόντων από χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό και στο σπίτι του και στον χώρο εργασίας του.

Αναλυτικά, στο ζήτημα «Κάνω ανακύκλωση:», οι αναγνώστες του Act for Earth τοποθετήθηκαν ως εξής:

- Μόνο στο σπίτι 45%

- Μόνο στον χώρο εργασίας 37,5%

- Και στο σπίτι και στον χώρο εργασίας 15%

- Πουθενά 2,5%

Η ανακύκλωση θεωρείται βασικός πυλώνας της κυκλικής οικονομίας, αν και στη χώρα μας το τοπίο γύρω από τους μπλε κάδους παραμένει «θολό» σε πολλές περιοχές και ιδίως σε πολλούς δήμους της Αττικής. Τόσο εκ μέρους των πολιτών όσο και εκ μέρους της διοίκησης είτε δεν γίνεται κατάλληλη συλλογή των προς ανακύκλωση συσκευασιών, είτε δεν έχουν οι πολίτες επαρκή ενημέρωση, πάντως η ανακύκλωση εν πολλοίς δεν γίνεται ή δεν γίνεται σωστά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός άλλωστε πως η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ουραγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τα απορρίμματα που ανακυκλώνονται, σε αναλογία με τα υπόλοιπα.

Άξιο παρατήρησης είναι και το γεγονός πως το ποσοστό όσων εφαρμόζουν ανακύκλωση όπου κι αν βρίσκονται παραμένει μικρό. Είναι βέβαιο πως σε αυτόν τον τομέα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να διανύσουν δρόμο, προτρέποντας τους εργαζόμενους να τηρούν τους κανόνες της ανακύκλωσης όσο εργάζονται. Το παράδειγμα του γραφείου ή του καταστήματος όπου εργάζεται κάποιος, μπορεί ευκολότερα να το μεταφέρει και να το υιοθετήσει στο σπίτι του, εφόσον έχει δει πώς γίνεται και – κυρίως – πώς οργανώνεται καλύτερα κάτι τέτοιο.

Ήδη, πάντως, από την 1η Ιουνίου, οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων που περιέχουν PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) επιβαρύνονται με τέλος ανακύκλωσης ύψους 0,08 ευρώ. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους. Οι καταναλωτές βλέπουν στις αποδείξεις αγορών τους έναν φόρο ύψους 8 λεπτών για κάθε προϊόν, η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν σχετικά με την ανακύκλωση ως εξής:

Αισθάνεστε επαρκώς ενημερωμένος/η για την επισιτιστική κρίση;

- Ναι, ενημερώνομαι διαρκώς

- Όχι, πιστεύω πως δεν αφορά την Ελλάδα

- Όχι, θα ήθελα σαφέστερη ενημέρωση από τους ιθύνοντες

- Δεν με ενδιαφέρει να ενημερωθώ

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ