ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δημοσκόπηση Act for Earth: Περισσότερη ενημέρωση για την επισιτιστική κρίση, ζητούν οι πολίτες

Δημοσκόπηση Act for Earth: Περισσότερη ενημέρωση για την επισιτιστική κρίση, ζητούν οι πολίτες
freepik.com

Εννιά στους δέκα αναγνώστες του Act for Earth ισχυρίζονται ότι χρειάζονται περισσότερη και αναλυτικότερη ενημέρωση σχετικά με την επισιτιστική κρίση, απαντώντας στο σχετικό δημοσκοπικό ερώτημα.

Η επισιτιστική κρίση του 2022 ξεκίνησε να απασχολεί την ανθρωπότητα ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης, αλλά ιδίως, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ακολούθησε χρονικά και διόγκωσε το ζήτημα απότομα. Η αύξηση των τιμών που παρατηρούμε στα είδη τροφίμων οφείλεται στην επισιτιστική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας εκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Το Act for Earth έθεσε τους αναγνώστες του το εξής ερώτημα: «Αισθάνεστε επαρκώς ενημερωμένος/η για την επισιτιστική κρίση;», προτείνοντας τέσσερις επιλογές ως πιθανές απαντήσεις και οι οποίες συγκέντρωσαν τα ποσοστά που αναγράφονται παρακάτω:

- Ναι, ενημερώνομαι διαρκώς 0%

- Όχι, πιστεύω πως δεν αφορά την Ελλάδα 2,5%

- Όχι, θα ήθελα σαφέστερη ενημέρωση από τους ιθύνοντες 90%

- Δεν με ενδιαφέρει να ενημερωθώ 7,5%

Οι προειδοποιήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για την επισιτιστική κρίση είναι δραματικές. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, ο «λογαριασμός» που καλούνται να πληρώσουν οι χώρες που εισάγουν τρόφιμα αναμένεται ότι θα αυξηθεί εντός του 2022, λόγω της εκτόξευσης της τιμής των σιτηρών και των λιπασμάτων.

Το 2022 η παγκόσμια παραγωγή των κυριότερων ειδών δημητριακών θα υποχωρήσει, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια. Το ίδιο θα συμβεί και με την κατανάλωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, που μειώνεται για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον FAO.

Η παγκόσμια παραγωγή σταριού θα μειωθεί ελαφρά, στα 771 εκατομμύρια τόνους, αφενός επειδή η συγκομιδή πλήττεται από φαινόμενα ξηρασίας –όπως για παράδειγμα στην Ινδία– και αφετέρου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στη χώρα αυτή η εθνική ένωση γεωργών εκτιμά ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% και οι εξαγωγές θα πέσουν στο μισό (10 εκατομμύρια τόνοι).

«Το ανησυχητικό συμπέρασμα: πολλές ευάλωτες χώρες δαπανούν περισσότερα χωρίς όμως να παραλαμβάνουν περισσότερα τρόφιμα», παρατηρεί ο FAO. «Αυτές είναι ανησυχητικές ενδείξεις, όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, αφού υποδηλώνουν ότι οι εισαγωγείς δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν το ολοένα και αυξανόμενο κόστος».

Στα μέσα Ιουνίου, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είχε απευθύνει προειδοποίηση, πως εάν ο κόσμος δεν ελέγξει την επισιτιστική κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο θα μεγεθυνθεί. Οι προσπάθειες «αντιμετώπισης της κρίσης διατροφικής ανασφάλειας (...) έχουν κεφαλαιώδη σημασία για να αποφευχθεί ο εκτοπισμός ακόμη μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων», επέμεινε ο Φιλίπο Γκράντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η λύση για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης δεν βρίσκεται επουδενί στην παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων, είχε τονίσει πρόσφατα σε συνέντευξή της στο Act for Earth, η κ. Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία και διατροφή στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Αντίθετα, είχε ισχυριστεί, χρειάζεται άμεση αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγεται η τροφή: «Χρειαζόμαστε τοπικές παραγωγές με αγροοικολογικές μεθόδους και έμφαση σε μείωση κρέατος και γαλακτοκομικών» και γι’ αυτό, προσθέτει, χρειάζεται να στρέψουμε επειγόντως «τις παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές αποφάσεις στην ενίσχυση παραγωγής και κατανάλωσης τροφής με δίκαιο, τοπικό, βιώσιμο, διαφοροποιημένο, υγιεινό και ανθεκτικό στις κρίσεις αγροδιατροφικό μοντέλο».

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν σχετικά με την ανακύκλωση ως εξής:

Είναι η βιωσιμότητα κριτήριο επιλογής για τις διακοπές σας;

Ναι, επιλέγω βιώσιμο τουρισμό

Ναι, αν και δεν είναι εύκολο

Όχι, δεν έχω αυτή τη δυνατότητα

Όχι, δεν αισθάνομαι ενημερωμένος/η για το θέμα

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ