ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γκίζας: Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις για την ανάδειξη της Ναυπάκτου σε top προορισμό

Γκίζας: Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις για την ανάδειξη της Ναυπάκτου σε top προορισμό
Ξεκινά άμεσα το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου Δήμος Ναυπακτίας

Τα τρία έργα για την ανάπτυξη της Ναυπάκτου, με σκοπό την ανάδειξή της σε top προορισμό παρουσίασε ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, μιλώντας στο CNN Greece.

Τα έργα που ξεκινούν άμεσα είναι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του ενετικού λιμανιού, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και χωροθέτηση της μαρίνας.

«Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της Ναυπάκτου και θα βελτιώσουν ουσιαστικά την εικόνα της πόλης μας», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Τα έργα στο ενετικό λιμάνι είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ και αυτό γιατί το ενετικό λιμάνι, που αποτελεί το εμβληματικότερο μνημείο του δήμου, θα καταστεί πλέον ασφαλές, λειτουργικό και προσβάσιμο».

Ωστόσο, ο Δήμος Ναυπακτίας, εκτός από το ενετικό λιμάνι, φημίζεται και για τις φυσικές της ομορφιές, έναν μοναδικό τόπο και για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού.

Kite Surf, rafting, canoe-kayak, αναρρίχηση, rappel, mountain bike, πεζοπορικές διαδρομές, ιππασία και πολλές ακόμη δραστηριότητες βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών της.

«Μπορούμε επομένως όχι απλά να ανταγωνιστούμε αντίστοιχους προορισμούς, αλλά να σταθούμε πρωτοπόροι και σε αυτό ακριβώς στοχεύουμε. Έχουμε τα μοναδικά προνόμια της Βαράσοβας που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία της χώρας, του ποταμού Ευήνου, των μοναδικών δασών της ορεινής Ναυπακτίας, αλλά και της παραλίας του Γριμπόβου, εντός της πόλης της Ναυπάκτου, που θεωρείται ιδανική πίστα για τους λάτρεις του kite surf», προσθέτει ο Δήμαρχος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου Ναυπακτίας, Βασίλη Γκίζα στο Act For Earth στο CNN Greece.

Κύριε Γκίζα, ο Δήμος Ναυπακτίας θεωρείται ένας από τους καλύτερους δήμους της χώρας σε θέματα ανακύκλωσης. Ωστόσο, προχωράτε ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στην Ναύπακτο. Τι προβλέπει η λειτουργία του και πώς πιστεύετε ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος;

Στον Δήμο Ναυπακτίας πράγματι, έχουμε καταφέρει να είμαστε ένας από τους καλύτερους δήμους της χώρας σε θέματα ανακύκλωσης. Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Η σωστή και συστηματική δουλειά που γίνεται έως σήμερα, μας δίνει το πάτημα ώστε να εξελιχθούμε ακόμη περισσότερο και πρακτικά, αλλά και σε επίπεδο περιβαλλοντικής κουλτούρας, ενσωματώνοντας επιπλέον παρεμβάσεις στην καθημερινότητά μας και στοχεύοντας στη σταδιακή μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσουμε το «Πράσινο Σημείο» με το «Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης, Διαλογής στην Πηγή» (Κ.Α.Ε.Δι.Σ.Π.), που θα αναπτυχθούν σε συνολική έκταση 4.150 τμ. Εκεί θα συγκεντρώνονται ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά που δεν μπορούν να κατευθυνθούν στους κάδους απορριμμάτων. Παράλληλα, το «Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης, Διαλογής στην Πηγή» θα συμβάλει στην εκπαίδευση-ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης, αλλά και της διαλογής των υλικών στην πηγή. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ περίπου.

_1.jpg
Στιγμιότυπο από την πανέμορφη Νάυπακτο / Πηγή: Δήμος Ναυπακτίας

Δρομολογείτε ωστόσο και ένα καινοτόμο project, το οποίο ανταποκρίνεται στον κοινωνικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα που οφείλει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά σε μία περίοδο ενεργειακής ένδειας. Μιλώ για την ίδρυση της δικής σας Ενεργειακής Κοινότητας. Μιλήστε μας για αυτή την πρωτοβουλία.

Σε συνέχεια των ενεργειών που έχουμε δρομολογήσει και αναπτύσσουμε τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο ενεργειακών και περιβαλλοντικών εφαρμογών προχωρούμε ένα ακόμη βήμα παραπέρα προσβλέποντας να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία σύστασης της Ενεργειακής μας Κοινότητας με την επωνυμία «Ενεργειακή Κοινότητα Ναυπακτίας Συν.Πε.» και βρισκόμαστε στη φάση εκπόνησης της μελέτης του πάρκου.

Η «Ενεργειακή Κοινότητα Ναυπακτίας Συν.Πε.» θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στην αρχική σύνθεση μετέχουν ο Δήμος Ναυπακτίας με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ναυπακτίας (ΔΕΥΑΝ) με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 20%, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας με 10% και οι Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με ποσοστό 15%.

_2.jpg
Ξεκινά άμεσα το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου / Πηγή: Δήμος Ναυπακτίας

Πρόκειται για ένα καινοτόμο project, το οποίο ανταποκρίνεται στον κοινωνικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα που οφείλει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας θα διαχειριστούμε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, θα εξοικονομήσουμε σημαντικά ποσά για το Δήμο μας και το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι θα προχωρήσουμε σε δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Σκοπός μας είναι ουσιαστικά να μπορούμε να αυτοδιαχειριζόμαστε τα ενεργειακά μας θέματα, να είμαστε ευέλικτοι, ανταγωνιστικοί και αναπτυξιακοί, προς όφελος πάντα της τοπικής μας κοινωνίας.

Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Όσον αφορά συγκεκριμένα στο παραθαλάσσιο μέτωπο, υπάρχουν παρεμβάσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν για την περαιτέρω ανάδειξη και προστασία του;

Άμεσα ξεκινά το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 1,77 εκ. ευρώ, έργο το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα που έχουν γίνει στον τόπο μας και αυτό γιατί το Ενετικό Λιμάνι, που αποτελεί το εμβληματικότερο μνημείο του δήμου, θα καταστεί πλέον ασφαλές, λειτουργικό και προσβάσιμο.

-.jpg
O Δήμος Ναυπακτίας, σε όλο το εύρος του αποτελεί ένα μοναδικό τόπο για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού / Πηγή: Δήμος Ναυπακτίας

Το συγκεκριμένο έργο συνδέεται με αυτό της συντήρησης και αποκατάστασης του νοτιοανατολικού τμήματος του Κάστρου Ναυπάκτου (Λιμάνι), που ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και προϋπολογισμό 600.000 ευρώ που καλύπτεται μέσω του Τοπικού Προγράμματος CLLD/Leader 2014-2020. Άμεσα ξεκινά και η εκτέλεση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ναυπάκτου με χρηματοδότηση ύψους 1,79 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, Δήμος Ναυπακτίας και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δ.Ναυπακτίας εξασφαλίσαμε μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ ποσό ύψους 600.000 ευρώ για τη σύνταξη μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών μας υποδομών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι μελέτες για τη χωροθετημένη Μαρίνα της Ναυπάκτου, καθώς επίσης οι μελέτες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Λιμένος Αντιρρίου παράλληλα με την προστασία αντιστήριξης του παρακείμενου Κάστρου, την κατασκευή λιμενίσκου-καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Κάτω Βασιλική και τέλος την επισκευή-επέκταση του υπάρχοντος προβλήτα και την ανάπλαση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Κρυονερίου.

Η δέσμη αυτών των σημαντικών έργων, παρεμβάσεων και μελετών έχουν ως στόχο να αλλάξουν ριζικά και να αναμορφώσουν το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ναυπακτίας.

Γνωρίζουμε ότι επενδύετε στην ανάδειξη των εναλλακτικών δραστηριοτήτων και μάλιστα πρόσφατα διοργανώσατε στην Ναύπακτο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολυμπιακής Κατηγορίας του Kiteboarding, το «Lepanto Formula Kite Europeans». Τί άλλο να περιμένουμε στο μέλλον;

nafp.jpg
Ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός που διοργανώθηκε το 2022 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία είναι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολυμπιακής Κατηγορίας του Kiteboarding / Πηγή: Δήμος Ναυπακτίας

O Δήμος Ναυπακτίας, σε όλο το εύρος του αποτελεί ένα μοναδικό τόπο για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού.

Kite Surf, rafting, canoe-kayak, αναρρίχηση, rappel, mountain bike, πεζοπορικές διαδρομές, ιππασία και πολλές ακόμη δραστηριότητες βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών μας.

Μπορούμε επομένως όχι απλά να ανταγωνιστούμε αντίστοιχους προορισμούς, αλλά να σταθούμε πρωτοπόροι και σε αυτό ακριβώς στοχεύουμε. Έχουμε τα μοναδικά προνόμια της Βαράσοβας που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία της χώρας, του ποταμού Ευήνου, των μοναδικών δασών της ορεινής Ναυπακτίας, αλλά και της παραλίας του Γριμπόβου, εντός της πόλης της Ναυπάκτου, που θεωρείται ιδανική πίστα για τους λάτρεις του kite surf.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες διοργανώσαμε το 2022 το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ολυμπιακής Κατηγορίας του Kiteboarding που τιμητικά έφερε την ενετική ονομασία της Ναυπάκτου «Lepanto Formula Kite Europeans».

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την International Kiteboarding Association και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ρίου ΙΑΣΩΝ, με την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δ.Ναυπακτίας και του Ναυτικού Ομίλου Ναυπάκτου και υπό τις αιγίδες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (World Sailing), της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Αετοσανίδας (ΗΚΑ).

_1.jpg
Το Κάστρο του Αντιρρίου είναι κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας / Πηγή: Δήμος Ναυπακτίας

Συμμετείχαν συνολικά 150 αθλητές από 39 χώρες, ενώ εικόνες της πόλης μας μεταδόθηκαν μέσα από τα σημαντικότερα αθλητικά ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου. Η συγκεκριμένη διοργάνωση απέδωσε τα μέγιστα για τον Δήμο μας και αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία. Επρόκειτο ομολογουμένως για μία διεθνή διοργάνωση, με πολύ υψηλά standards και υψηλό βαθμό ποιότητας, που αποτέλεσε την απόδειξη ότι μπορούμε να διοργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε τόσο σημαντικά events. Μην ξεχνάμε ότι ο αθλητικός τουρισμός είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους τομείς τουρισμού διεθνώς και εμείς έχουμε όλα τα εφόδια για να επενδύσουμε σε αυτό το κομμάτι.

Ήδη, έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για τη φιλοξενία μίας ακόμη αντίστοιχου βεληνεκούς διοργάνωσης ιστιοπλοϊκού αθλήματος και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.

_3.jpg
Κορυφαίο προορισμό στις επιλογές των επισκεπτών καθ΄ όλη τη διάρκεια το έτους, επιδιώκει να γίνει ο Δήμος Ναυπακτίας / Πηγή: Δήμος Ναυπακτίας

Τι είναι αυτό που επιδιώκετε μακροπρόθεσμα για την Ναύπακτο;

Η βασικότερη στόχευσή μας έχει διττό χαρακτήρα. Προσβλέπουμε στο να καταστήσουμε τη Ναυπακτία ιδανικό τόπο, για εμάς που ζούμε την καθημερινότητά μας εδώ με τις οικογένειες και τα παιδιά μας. Ταυτόχρονα όμως, με τις παρεμβάσεις που είτε έχουμε ήδη ολοκληρώσει είτε δρομολογούμε είτε βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησής τους, επιδιώκουμε να καταστήσουμε τη Ναυπακτία κορυφαίο προορισμό στις επιλογές των επισκεπτών καθ΄ όλη τη διάρκεια το έτους. Και νομίζω ότι μέρα με τη μέρα χτίζουμε πάνω σε στέρεες βάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ