ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χιονοδρομικό Βελουχίου: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει την τουριστική σεζόν

Χιονοδρομικό Βελουχίου: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει την τουριστική σεζόν
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου διαθέτει ταινιόδρομο αρχαρίων μήκους 80 μ. κλειστού τύπου, τον μοναδικό στην Ελλάδα και τον δεύτερο μεγαλύτερο στα Βαλκάνια Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου

Χρειάστηκε να μπει ο Φεβρουάριος για να δουν σημαντικές ποσότητες χιονιού τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας φέτος και οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σεζόν, που ολοένα και συρρικνώνεται, όπως σχολιάζει στο Act for Earth του CNN Greece η Μαρία Παπαβασιλείου, από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου στο Καρπενήσι, που είναι πλήρως ανακαινισμένο, με υπηρεσίες «ακόμα και για μικρά παιδιά αφού διαθέτει ακόμα και ταινιόδρομο αρχαρίων μήκους 80 μ. κλειστού τύπου, τον μοναδικό στην Ελλάδα και τον δεύτερο μεγαλύτερο στα Βαλκάνια».

Φέτος ο καιρός δεν ευνόησε τα χιονοδρομικά κέντρα αφού οι υψηλές για την εποχή, θερμοκρασίες, κράτησαν τους τουρίστες μακριά από τις πίστες. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες είδαν και τα χιονοδρομικά κέντρα… άσπρη μέρα με αποτέλεσμα να γίνουν πόλος έλξης των λάτρεων του χιονιού.

Γιατί όμως να επισκεφτεί κάποιος το χιονοδρομικό κέντρου Βελουχίου; Αποτελεί λύση το τεχνητό χιόνι ή μήπως επιβαρύνει το περιβάλλον; Το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καρπενήσι αλλάζει όψη και με την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου stage συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής.

«Από τη μία ικανοποιούμε τα γούστα των ενήλικων και διοργανώνουμε ακόμα και party, με διάσημους Djs διεθνούς φήμης και από την άλλη εντυπωσιάζουμε τους μικρούς μας φίλους με την παιχνιδιάρικη εκμάθηση και το ελκυστικό για όλους, Καρουζέλ, για σκι που υπάρχει στη βάση του κέντρου. Έχουμε εκσυγχρονίσει και αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν για τους χιονοδρόμους αλλά και όσους αγαπούν το χιόνι και τις χειμερινές διακοπές. Επίσης, πραγματοποιήσαμε πλήρη ανακαίνιση σε όλους τους χώρους του ισογείου του σαλέ, προμηθευτήκαμε νέο εξοπλισμό για το σκι και με τη βοήθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ευελπιστούμε την επόμενη σεζόν να παρέχουμε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους λάτρεις του βουνού, με την παροχή 11 καταλυμάτων για φιλοξενία και διανυκτέρευση στο βουνό με θέα τις μαγικές χιονισμένες πλαγιές», λέει η κυρία Παπαβασιλείου και προσθέτει ότι «το τεχνητό χιόνι είναι σίγουρα μια λύση αρκεί να γίνει με τις σωστές προδιαγραφές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον».

xionodromiko-7.jpg
Το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καρπενήσι αλλάζει όψη και καλύπτει τα γούστα όλων των ηλικιών / Πηγή: Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μαρίας Παπαβασιλείου, στο Act For Earth στο CNN Greece.

Πρόσφατα, στο χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου έπεσαν τα πρώτα χιόνια. Πώς κινήθηκε ο τουρισμός;

Φέτος η χειμερινή σεζόν λόγω των καιρικών συνθηκών και της έλλειψης χιονοπτώσεων άργησε να ξεκινήσει για όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Η σύντομη πορεία μας στο βουνό αυτό, μας έχει δείξει πως οι χιονοδρόμοι είναι πολύ πιστοί στο άθλημα τους για αυτό και με το που άνοιξε το κέντρο έσπευσαν μαζικά να το επισκεφτούν και να απολαύσουν το φρέσκο χιόνι.

To χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου διαθέτει ταινιόδρομο αρχαρίων μήκους ~80 μ. κλειστού τύπου, τον μοναδικό στην Ελλάδα και τον δεύτερο μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτο υπάρχει υψηλή επισκεψιμότητα από οικογένειες που έρχονται γιατί διευκολύνεται κατά πολύ η εκμάθηση των χειμερινών σπορ καθώς και αρχαρίων, μιας και υπάρχουν οι καταλληλότερες συνθήκες για την βελτίωσή τους στα αθλήματα αυτά.

Επίσης αρκετά ελκυστικό για τα παιδιά είναι το Καρουζέλ για σκι που υπάρχει στην βάση του κέντρου, το οποίο αντιπροσωπεύει την παιχνιδιάρικη εκμάθηση καθώς και την καθαρή διασκέδαση αναψυχής και προετοιμάζει για το platter lift ή χρησιμοποιείται απλώς ως διαλειμματική ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια του σκι.

Πέραν όμως από τις οικογένειες το κέντρο επισκέπτονται μεγάλες παρέες φίλων αποτελούμενες από νέους ανθρώπους γιατί από την πρώτη ημέρα που το κέντρο πέρασε στα χέρια μας, διοργανώνουμε αξιοσημείωτα party, με διάσημους Djs διεθνούς φήμης, πράγμα που έχει καταστήσει το κέντρο ευρύτερα γνωστό στο κοινό που ακολουθεί και συμμετέχει σε τέτοιου είδους events. Φέτος συγκεκριμένα προχωρήσαμε στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου stage με χαρακτηριστικό design αλλά και εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας ηχοσύστημα και μηχανήματα.

Ποιες αλλαγές έγιναν στο χιονοδρομικό του Καρπενησίου προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες;

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε το κέντρο κάναμε μεγάλο αγώνα να αναμορφώσουμε και να ανακαινίσουμε τις εγκαταστάσεις του και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες. Έχουμε εκσυγχρονίσει και αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν για τους χιονοδρόμους αλλά και όσους αγαπούν το χιόνι και τις χειμερινές διακοπές. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήσαμε πλήρη ανακαίνιση σε όλους τους χώρους του ισογείου του σαλέ, στον χώρο των ενοικιάσεων με συστήματα να θερμαίνουν και να στεγνώνουν τις μπότες μετά από κάθε ημερήσια χρήση, επίσης έγινε ριζική ανακαίνιση στο κατάστημα ενδυμάτων καθώς και στον χώρο των εισιτηρίων και στην καφετέρια του σαλέ.

Αρκετά ελκυστικό για τα παιδιά είναι το Καρουζέλ για σκι που υπάρχει στην βάση του κέντρου / Πηγή: Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου

Προμηθευτήκαμε νέο εξοπλισμό σκι στον χώρο των ενοικιάσεων, με πέδιλα, σανίδες και μπότες τελευταίας τεχνολογίας. Ο σωστός εξοπλισμός που θα επιλέξει κανείς μπορεί να κάνει εύκολη και απολαυστική την κατάβαση βουνού ειδικά όταν είναι ολοκαίνουργιος.

Τέλος, όπως προανέφερα το stage στην βάση του κέντρου (αφετηρία όλων των πιστών) άλλαξε την εικόνα του κέντρου αυξάνοντας την επισκεψιμότητα, μιας και το βουνό που αγαπάμε είναι άμεσα συνυφασμένο με τα χειμερινά σπορ αλλά και τα χειμερινά party που ξεσηκώνουν τους χιονοδρόμους και παρέχουν πέρα από άθληση και διασκέδαση.

Προσωπικά θεωρώ πως κάναμε αλματώδη βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση στο μικρό διάστημα που είμαστε στο βουνό (Δεκέμβριος του 2021). Εξοπλίσαμε το κέντρο με νέα μηχανήματα επίστρωσης πίστας, για την μέγιστη ασφάλεια των χιονοδρόμων και την καλύτερη ποιότητα στο στρώσιμο των πιστών. Επίσης με την ολοκλήρωση των εργασιών που πραγματοποιούνται στον πάνω όροφο του σαλέ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ευελπιστούμε την επόμενη σεζόν να παρέχουμε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους λάτρεις του βουνού, με την παροχή 11 καταλυμάτων για φιλοξενία και διανυκτέρευση στο βουνό με θέα τις μαγικές χιονισμένες πλαγιές, που πιστέψτε με μόλις πέσει ο ήλιος είναι εκθαμβωτικές και το τοπίο πρωτόγονο και σεληνιακό. Στον πάνω όροφο φτιάχνεται επίσης εστιατόριο με μεγάλη αίθουσα και κεντρικό μεγαλεπήβολο τζάκι. Η Περιφέρεια κάνει αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση του πάνω ορόφου μιας και το υπάρχον κτήριο παραμένει σε αυτή την ημιτελή κατάσταση αρκετές δεκαετίες και οι φθορές του χρόνου στην στέγη και σε άλλα μέρη του είναι δύσκολο να επισκευαστούν, αλλά υπάρχει θέληση επομένως σύντομα θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων τις επόμενες δεκαετίες;

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δυστυχώς επηρεάζει δραματικά τα πάντα στην φύση μας, μοιραία λοιπόν σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις και στο βουνό και κατ’ επέκταση στην συρρίκνωση της χιονοδρομικής σεζόν.

Βάσει αυτών των εξελίξεων στο κλίμα, οι διαχειριστές των κέντρων θα αναγκαστούν να υπολειτουργούν, κρατώντας ανοιχτές λίγες πίστες για χιονοδρομία, ενδεχομένως τις μικρότερες, έτσι θα μειωθεί η επισκεψιμότητα και τα κέντρα δεν θα είναι βιώσιμα και λειτουργικά.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει αρνητικά και τα χιονοδρομικά κέντρα με την συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν / Πηγή: Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου

Δεν είμαι καθόλου σίγουρη για τον ακριβή τρόπο αντιμετώπισης αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε στην καθημερινότητα μας και στο πως λειτουργούμε μέσα στην ημέρα ο καθένας σπίτι του. Πως επιλέγει να μετακινηθεί στην δουλειά του, εάν ανακυκλώνει, εάν βάζει όριο στην χρήση των συσκευών σκεπτόμενος τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά του και οι επόμενες γενιές. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να θέσει η πολιτεία, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα ατομικά, γιατί το λίγο από όλους γίνεται πολύ όταν υπάρχει μαζική προσπάθεια.

Προτείνετε σχεδιασμούς για τουρισμό όλο το χρόνο στα χιονοδρομικά κέντρα ώστε να γίνουν πόλος έλξης των τουριστών. Είναι μία λύση το τεχνητό χιόνι;

Σκοπός μας είναι οι ποικίλες, μοναδικές και έντονες εμπειρίες που θα μπορεί κανείς να απολαύσει στο ανανεωμένο κέντρο.

Με την εναλλαγή των εποχών του χρόνου να δίνει την αίσθηση ότι είναι κάπου διαφορετικά, αλλά ταυτόχρονα οικεία. Οι ίδιες κορυφές, είτε είναι χιονισμένες είτε είναι καταπράσινες, προσφέρουν πολύ ξεχωριστές εικόνες και εμπειρίες, ενώ το φως και η θερμοκρασία δημιουργούν συνεχώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. Οι δραστηριότητες που θέλουνε να εντάξουμε με την ολοκλήρωση του όλου έργου είναι η ορειβασία, χαράζοντας διαδρομές στο βουνό και προσκαλώντας συλλόγους από όλη την χώρα να γίνει το βουνό και άλλες εποχές του χρόνου πέραν του χειμώνα ελκυστικό για τουρισμό, πράγμα που θα ευνοήσει την ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας. Επίσης, το flying zip line για του λάτρεις της αδρεναλίνης στο βουνό καθώς και την διοργάνωση αγώνων ποδηλασίας downhill. Η διοργάνωση φεστιβάλ και άλλων εκδηλώσεων αναψυχής είναι επίσης στις σκέψεις μας για το καλοκαίρι.

Όσον αφορά την τεχνητή χιονόπτωση είναι σιγουρά λύση που διαθέτουν αρκετά χιονοδρομικά κέντρα παγκοσμίως που σίγουρα μπορεί να επιμηκύνει την σεζόν και να προσφέρει περισσότερο διάστημα για χιονοδρομία. Ωστόσο αυτό που γνωρίζω πως τα τελευταία συστήματα τεχνητής χιόνωσης είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά ως προς το περιβάλλον.

Ειδικά στο Βελούχι είναι πολύ εύκολη αυτή η διαδικασία επειδή το νερό είναι σε αρτεσιανή μορφή και σε αφθονία. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχει ανακοινώσει πως στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιήσει αυτό το έργο στο Βελούχι για να μεγαλώσει την περίοδο χιονοδρομίας και να ενισχύσει τον νομό Ευρυτανίας γενικότερα αφού τα χιονοδρομικά κέντρα είναι πόλος έλξης για όλα τα ορεινά μέρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ