ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΗΕ: «Παρωδία» η αποτυχία δέσμευσης των πλούσιων κρατών στη χρηματοδότηση για το κλίμα

ΟΗΕ: «Παρωδία» η αποτυχία δέσμευσης των πλούσιων κρατών στη χρηματοδότηση για το κλίμα
Τα πλούσια κράτη το 2009 είχαν αναλάβει να παράσχουν 100 δισεκ. δολάρια ετησίως για να βοηθούν τα αναπτυσσόμενα κράτη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης AP Photo/Sayyid Azim

Σκωπτικά σχολίασε ο ΟΗΕ την αδυναμία των πλούσιων κρατών να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους για τη χρηματοδότηση των 100 δισ. δολαρίων για το κλίμα σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP)

Σημειώνεται ότι, στη βάση αυτού του προγράμματος, τα πλούσια κράτη, που φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, το 2009 είχαν αναλάβει να παράσχουν 100 δισεκ. δολάρια (9.455.500.000 ευρώ) ετησίως για να βοηθούν τα αναπτυσσόμενα κράτη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας στη Γη.

Ο διαχειριστής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), Άχιμ Στάινερ, χαρακτήρισε την αποτυχία των κρατών αυτών να φέρουν εις πέρας τη δέσμευση αυτή «παρωδία».

«Μια παρωδία, το λέω αυτό με κάθε ειλικρίνεια», δήλωσε ο Στάινερ στο Reuters κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας.

Συμπλήρωσε δε, πως «νομίζω ότι πολλές χώρες θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο τραγικά λάθη στην ιστορία, ότι 10 χρόνια μετά από μια τέτοια υπόσχεση, η δέσμευση των 100 δισεκ. δολαρίων δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί».

Οι γειτονικές χώρες της Ινδίας στη Νότια Ασία, η Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ζητούν διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 και η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Στάινερ δήλωσε ότι οι χώρες της G20 πρέπει να αποφασίσουν για αναδιαρθρώσεις χρέους και να γίνουν «κουρέματα» καθώς 52 χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο βρίσκονται κοντά σε οικονομικές δυσκολίες ή ακόμα και χρεοκοπία.

«Χρειάζεται να κοιτάξουμε κάποια «κουρέματα», χρειάζεται να κοιτάξουμε κάποιες αναδιατάξεις και αναδιαρθρώσεις», δήλωσε ο Στάινερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ