ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τον πρώτο της νόμο για την υγεία των εδαφών ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τον πρώτο της νόμο για την υγεία των εδαφών ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Περισσότερο από το 60% των εδαφών της ΕΕ θεωρείται ότι βρίσκονται σε ανθυγιεινή κατάσταση Unsplash / Noah Buscher

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον πρώτο της νόμο για την υγεία του εδάφους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με σκοπό να αντισταθμίσει μέρος της ζημιάς που έχει προκληθεί από την εντατική γεωργία και να μετριάσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων σε προτεινόμενους νόμους για την αποκατάσταση της φύσης και τον περιορισμό των φυτοφαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες προτάσεις για την ανανέωση των ταλαιπωρημένων εδαφών. Σύμφωνα με έρευνες, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην απορρόφηση άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να διασφαλίσει τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα παρακολουθούν την υγεία των εδαφών, τη χρήση λιπασμάτων και τη διάβρωση, αλλά δεν θέτει στόχους σε επίπεδο χώρας για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Αυτό προκάλεσε επικρίσεις από την ευρωπαϊκή αγροδιατροφική βιομηχανία, η οποία ζήτησε πιο ισχυρά μέτρα για τη βελτίωση της «ανησυχητικής», όπως την χαρακτήρισαν, κατάστασης των εδαφών.

AP23185260909182.jpg
Ενα τρακτέρ σε χωράφι σιτηρών στη Γερμανία. Η καλλιέργεια της γης είναι η δεύτερη σημαντικότερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά τα ορυκτά καύσιμαAP Photo/Matthias Schrader

Μιλώντας στον Guardian, ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος είναι η ήπειρος να έχει υγιή εδάφη έως το 2050. Περισσότερο από το 60% των εδαφών της ΕΕ θεωρείται ότι βρίσκονται σε ανθυγιεινή κατάσταση.

«Εάν τα εδάφη μας συνεχίσουν να υποβαθμίζονται, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για την ασφάλεια των τροφίμων και τους αγρότες μας. Ουσιαστικά, το επιχειρηματικό τους μοντέλο εξαλείφεται», δήλωσε. «Δύσκολα μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να έχουμε γεωργία χωρίς γόνιμα εδάφη. Οι χειρότερες επιπτώσεις της ξηρασίας και των πλημμυρών μπορούν να αποφευχθούν με υγιέστερα εδάφη».

Η καλλιέργεια της γης είναι η δεύτερη σημαντικότερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά τα ορυκτά καύσιμα και μια σημαντική αιτία απώλειας της βιοποικιλότητας. Έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι οι μικρές βελτιώσεις στα γεωργικά εδάφη σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν αρκετό άνθρακα για να κρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, που έχει οριστεί ως το όριο ασφαλείας για τον πλανήτη.

Το One Planet Business for Biodiversity (OP2B), ο κύριος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αγροδιατροφικής βιομηχανίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν αρκούν. «Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει περισσότερο για να αντιμετωπίσει την τάση επιδείνωσης της υγείας του εδάφους στην Ευρώπη», επισημαίνει η διευθύντρια της OP2B, Στεφανία Αβανσίνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ