ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυτή η μπύρα παράγεται από τα ανακυκλωμένα λύματα ενός κτηρίου στο Σαν Φρανσίσκο

Αυτή η μπύρα παράγεται από τα ανακυκλωμένα λύματα ενός κτηρίου στο Σαν Φρανσίσκο
Η Epic OneWater Brew παρασκευάστηκε με ανακυκλωμένα λύματα από το Fifteen Fifty, ένα κτήριο 40 ορόφων με πολυτελή διαμερίσματα στο Σαν Φρανσίσκο Epic Cleantec

Δεν θα το καταλαβαίνατε αν τη δοκιμάζατε, αλλά η Epic OneWater Brew είναι μια μπύρα με ένα ιδιαίτερο συστατικό: παρασκευάζεται με νερό που ανακυκλώνεται από τα ντους, τους νιπτήρες και τα πλυντήρια ρούχων ενός κτηρίου κατοικιών.

Η μπύρα είναι ασφαλής για κατανάλωση, χάρη σε μια σειρά επεξεργασιών που περιλαμβάνουν μικροδιήθηση και υπεριώδες φως, και έχει σκοπό να επιστήσει την προσοχή στο ζήτημα της λειψυδρίας και της επαναχρησιμοποίησης του νερού.

«Τα κτήρια παγκοσμίως χρησιμοποιούν το 14% του συνολικού πόσιμου νερού», επισημαίνει ο Άαρον Ταρτακόφσκι, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Epic Cleantec, της εταιρείας επεξεργασίας νερού με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, που έφτιαξε την μπύρα σε συνεργασία με μια τοπική ζυθοποιία. «Σχεδόν κανένα κτήριο δεν επαναχρησιμοποιεί αυτό το νερό – και αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε».

Η μπύρα είναι τύπου Kölsch – γερμανικός τύπος μπύρας από την Κολωνία – και παρασκευάστηκε με ανακυκλωμένα λύματα από το Fifteen Fifty, ένα κτήριο 40 ορόφων με πολυτελή διαμερίσματα στο Σαν Φρανσίσκο. Αλλά δεν είναι προς πώληση, καθώς οι κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση ανακυκλωμένων λυμάτων σε εμπορικά ποτά. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Πώς καθαρίζουν το νερό

Η Epic Cleantec εξοπλίζει τα κτίρια με το σύστημα ανακύκλωσης νερού της, εξαλείφοντας την ανάγκη απόρριψης των λυμάτων σε αποχετευτικό δίκτυο για τη μεταφορά τους σε απομακρυσμένη εγκατάσταση επεξεργασίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα ανακυκλώνει έως και το 95% των υγρών αποβλήτων – είτε αυτό που είναι γνωστό ως μαύρο νερό, το οποίο προέρχεται από τουαλέτες, είτε γκρίζο νερό, το οποίο προέρχεται από νεροχύτες, πλυντήρια ρούχων, μπανιέρες και ντους.

Αυτό επιτυγχάνεται αρχικά με βιολογική επεξεργασία για την απομάκρυνση της οργανικής ύλης, στη συνέχεια με μικροδιήθηση μέσω μεμβρανών πάχους μόλις 0,04 microns (περίπου 0,05% του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας) και τέλος με απολύμανση με υπεριώδες φως και χλώριο, η οποία καθιστά το νερό ασφαλές για επαναχρησιμοποίηση σε μη πόσιμες εφαρμογές, όπως το καζανάκι της τουαλέτας, το πότισμα και το πλυντήριο. Το σύστημα που εγκαταστάθηκε στο Fifteen Fifty έχει σχεδιαστεί για να ανακυκλώνει 38.390 λίτρα νερού την ημέρα ή έως και 10,4 εκατομμύρια λίτρα ετησίως.

Αποψη του κτηρίου Fifteen Fifty από έναν γειτονικό κήπο στον οποίο χρησιμοποιείται λίπασμα από την ανακύκλωση των λυμάτωνEpic Cleantec

Το σύστημα έχει και άλλα οφέλη: η ανακτώμενη θερμότητα από τα λύματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κόστους θέρμανσης, και η οργανική ύλη σε αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φυσικών λιπασμάτων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κήπους ή πάρκα.

Μια τέτοια εγκατάσταση καταλαμβάνει το χώρο μερικών θέσεων στάθμευσης, κατά μέσο όρο, αλλά είναι ακριβή – από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως εκατομμύρια, ανάλογα με το μέγεθος του κτηρίου. Ωστόσο, ο Ταρτακόφσκι ισχυρίζεται ότι αποσβένεται σε λίγα μόλις χρόνια, μέσω της μείωσης των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Στο Σαν Φρανσίσκο, από το 2015, όλα τα νέα κτίρια άνω των 9.300 τετραγωνικών μέτρων υποχρεούνται να διαθέτουν επιτόπιο σύστημα ανακύκλωσης νερού – από τις μερικές δεκάδες που έχουν εγκατασταθεί σήμερα, η Epic Cleantec είναι υπεύθυνη για πέντε.

Συζητήσεις με ζυθοποιίες

Η Epic Cleantec ξεκίνησε το πρότζεκτ της μπύρας στα τέλη του 2022, για τους συμμετέχοντες σε ένα συνέδριο για τις βιώσιμες οικοδομικές τεχνολογίες. «Καταλήξαμε να παράγουμε λίγο πάνω από 7.000 κουτιά, όχι ως εμπορικό προϊόν, αλλά ως εκπαιδευτική προσπάθεια», λέει ο Ταρτακόφσκι, χρησιμοποιώντας 7.500 λίτρα ανακυκλωμένου νερού. «Ο σκοπός ήταν να αφηγηθούμε την ιστορία της επαναχρησιμοποίησης του νερού με έναν νέο τρόπο. Αλλά ειλικρινά, δεν περιμέναμε την τεράστια ανταπόκριση που είδαμε».

Η δυνατότητα πώλησης μπύρας ή άλλων ποτών που παρασκευάζονται με ανακυκλωμένο νερό απαιτεί ένα ακόμη ρυθμιστικό βήμα, αλλά δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον Ταρτακόφσκι. Η Epic Cleantec έχει τώρα συζητήσεις με ορισμένες από τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο. «Πέρα από το γεγονός ότι είναι μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική ιστορία, η μπύρα έχει πραγματικά πολύ καλή γεύση», λέει. «Θα αρχίσετε να ακούτε πολύ περισσότερα για πολλές διαφορετικές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό για τα προϊόντα τους».

Με πληροφορίες από: This beer is made from recycled shower water by Jacopo Prisco, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ