ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ένα από τα χειρότερα είδη – εισβολείς έφτασε στην Ευρώπη: «Γνωρίζαμε ότι αυτή η μέρα θα έρθει»

Ένα από τα χειρότερα είδη – εισβολείς έφτασε στην Ευρώπη: «Γνωρίζαμε ότι αυτή η μέρα θα έρθει»
Το κόκκινο μυρμήγκι ή Solenopsis invicta όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, είναι ένα από τα χειρότερα χωροκατακτητικά είδη Jesse Rorabaugh

Το κόκκινο μυρμήγκι (Solenopsis invicta), ένα από τα πιο χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Το κόκκινο μυρμήγκι είναι ενδημικό στη Νότια Αμερική, αλλά έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το Μεξικό, την Καραϊβική, την Κίνα και την Αυστραλία κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Αυτά τα έντομα μπορούν να γίνουν επιθετικά όταν ενοχλούνται και έχουν ένα επώδυνο τσίμπημα, το οποίο ερεθίζει το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (οι Αμερικανοί το αποκαλούν «κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς», red fire ant). Μπορεί επίσης να βλάψει τις καλλιέργειες και τα τοπικά οικοσυστήματα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν 88 φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών σε έκταση 50 στρεμμάτων κοντά στις Συρακούσες της Σικελίας.

230911085303-01-invasive-red-fire-ant-europe-italy-nest-grass.jpg
Μία από τις φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών που βρέθηκαν στις ΣυρακούσεςInstitut de Biologia Evolutiva

«Το S. invicta είναι ένα από τα χειρότερα χωροκατακτητικά είδη. Μπορεί να εξαπλωθεί ανησυχητικά γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mattia Menchetti, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας στην Ισπανία.

«Η εύρεση αυτού του είδους στην Ιταλία ήταν μια μεγάλη έκπληξη, αλλά γνωρίζαμε ότι αυτή η μέρα θα έρθει», δήλωσε ο Menchetti.

Ενώ τα κόκκινα μυρμήγκια είχαν ανακαλυφθεί σε εισαγόμενα προϊόντα στην Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η ύπαρξη αποικίας επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Οι αποικίες βρέθηκαν σε μια προαστιακή περιοχή των Συρακουσών. Δεν ήταν σαφές πώς ή πότε βρέθηκαν εκεί τα κόκκινα μυρμήγκια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα έντομα πρέπει να έφτασαν σε ένα σημείο διέλευσης με έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το λιμάνι της πόλης. Οι κάτοικοι της περιοχής τούς είπαν ότι τα τσιμπήματα των μυρμηγκιών είχαν αυξηθεί από το 2019.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο άνεμος θα μπορούσε να έχει μεταφέρει ιπτάμενα μυρμήγκια-βασίλισσες από τα βορειοδυτικά των Συρακουσών, όπου βρίσκεται το εμπορικό λιμάνι. Η γενετική ανάλυση των μυρμηγκιών αποκάλυψε ότι πιθανότατα είχαν εξαπλωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα.

230911091310-02-invasive-red-fire-ant-europe-italy-ant-hand.jpg
Το τσίμπημα των κόκκινων μυρμηγκιών είναι ιδιαίτερα επώδυνοInstitut de Biologia Evolutiva

Τα μυρμήγκια θα μπορούσαν σύντομα να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη, προειδοποίησαν οι ερευνητές, καθώς το 7% της ηπείρου – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Βαρκελώνη, η Ρώμη, το Λονδίνο και το Παρίσι – έχει κλίμα κατάλληλο για το είδος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα χωροκατακτητικά είδη κοστίζουν στον κόσμο τουλάχιστον 423 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, καθώς οδηγούν εξαφανίσεις φυτών και ζώων, απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια και επιδεινώνουν περιβαλλοντικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από: ‘We knew this day would come’: One of world’s most invasive species reaches Europe by Katie Hunt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ