ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΗΕ: Συγκεντρώθηκαν ποσά ύψους 9,3 δισεκ. δολαρίων για το Κλίμα

ΟΗΕ: Συγκεντρώθηκαν ποσά ύψους 9,3 δισεκ. δολαρίων για το Κλίμα
Unsplash

Το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα (GCF) συγκέντρωσε ποσά ύψους 9,3 δισεκ. δολαρίων από 25 χώρες προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο συντονιστής του ταμείου.

Με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται σε όλο τον πλανήτη, ηγέτες από όλο τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν τη στήριξη για την ανάληψη δράσης για το κλίμα εν μέσω αυξανόμενης κριτικής ότι η αντιμετώπιση των κινδύνων δεν έχει χαρακτήρα επείγοντος.

Το GCF δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή για να βοηθήσει να διοχετευτούν χρήματα που χρειάζονται φτωχά κράτη για να πετύχουν τους στόχους τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα, ανάπτυξη καθαρότερων πηγών ενέργειας και προσαρμογή στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Προσπαθεί να συγκεντρώσει συνεισφορές για να χρηματοδοτήσει έργα σε χώρες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή την περίοδο 2024-2027, με στόχο να ξεπεράσει τα 10 δισεκ. δολάρια που συγκέντρωσε στον τελευταίο τριετή κύκλο.

Το 75% όσων συνεισφέρουν αύξησαν τις δεσμεύσεις τους συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο συγκέντρωσης πόρων, με τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία να είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές.

Η συγκέντρωση νέων συνεισφορών «δεν σταματά εδώ … οι χώρες μπορούν να δεσμευθούν ανά πάσα στιγμή αλλά … όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο, σίγουρα τόσο το καλύτερο» δήλωσε ο Μαχμούντ Μοχιελντίν, συντονιστής του ταμείου, σε συνέδριο στη Βόννη της Γερμανίας.

Το ποσό περιλαμβάνει πιστώσεις για ταχεία πληρωμή, αλλά όχι την αναμενόμενη δέσμευση από τις ΗΠΑ, που ακόμα επεξεργάζονται την ανακοίνωσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ