ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δασική μεταρρύθμιση» με αύξηση πόρων για την προστασία των δασών και «εκμετάλλευση» της βιομάζας

«Δασική μεταρρύθμιση» με αύξηση πόρων για την προστασία των δασών και «εκμετάλλευση» της βιομάζας
Καμένες εκτάσεις στον Έβρο EUROKINISSI

Αύξηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία των δασών, την πρόληψη των πυρκαγιών και την αναγέννηση των καμένων αλλά και την «εκμετάλλευση» της βιομάζας, με την παροχή του κινήτρου της επιδότησης της απόληψής της, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ενόψει της ανακοίνωσης της «δασικής μεταρρύθμισης» και της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την προστασία των δασών στη Βουλή, μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής μιας τελείως καινούργιας πολιτικής πρόληψης για την επιβίωση των δασών.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για ενεργή διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών που έχει προετοιμάσει η Δασική Υπηρεσία και τόνισε ότι «πρόληψη στα δάση σημαίνει διαχειριζόμενα δάση».

«Πρέπει να προσπαθήσουμε, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, να μην υπάρχει ούτε ένα στρέμμα δάσους χωρίς διαχειριστική μελέτη και εν τέλει διαχείριση», είπε και ανακοίνωσε την πρόσληψη 500 μόνιμων δασολόγων και 1200 εποχικών υπαλλήλων για την ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό της Δασικής Υπηρεσίας.

Ανέδειξε την αύξηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ως το «κλειδί» για μια επιτυχημένη πολιτική βιωσιμότητας και προστασίας των δασών, αλλά και την εξασφάλιση της χρηματοδότηση μετά το 2025 καθώς και την εφαρμογή ενός συστήματος εκμετάλλευσης της βιομάζας στα δάση.

Ως προς το πρώτο σκέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι αναμένεται η έγκριση του αιτήματος της χώρας μας για αναθεώρηση ενός φιλόδοξου προγράμματος (Antinero).

Εξήγησε, ωστόσο, ότι το μέγεθος των δασικών μας οικοσυστημάτων, σε σχέση με τους πόρους από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης που τελειώνει το 2026, είναι πολύ μεγάλο και συνεπώς θα χρειαστούμε όχι μόνον περισσότερους πόρους, αλλά και ένα σύστημα όπου η οικονομική αξία της βιομάζας, θα μας επιτρέπει μαζί και με την επιδότησή της, να βάλουμε υπό διαχείριση πολύ μεγαλύτερο αριθμό στρεμμάτων, από αυτά στα οποία σήμερα παρεμβαίνουμε είτε με το Antinero είτε με τη διαχείριση.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο μέτρο της επιδότησης της απόληψης της υπερβάλλουσας βιομάζας από τα δάση, καθώς – όπως τόνισε - μεγάλο κομμάτι της ευθύνης για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις δασικές πυρκαγιές φέρει η υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη, που είναι μέσα στα δάση μας.

«Με κριτήρια προστασίας του δάσους, θα επιδοτούμε τόσο περισσότερο, όταν γίνεται η απόληψη της βιομάζας, όσο πιο δύσκολο είναι να βγάλεις αυτή τη βιομάζα και όσο πιο επικίνδυνη είναι αυτή η βιομάζα για την επιβίωση του δάσους μας. Αυτό που περιγράφω, δεν είναι μια πολιτική που είναι απλώς καλό να την κάνουμε. Είναι απόλυτη ανάγκη, διότι έχουμε μια επελαύνουσα, κλιματική κρίση, η όποια θα χειροτερεύσει στα επόμενα χρόνια» εξήγησε.

Προσέθεσε δε πως τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια μπορούμε, με ασφάλεια, να προβλέψουμε ότι θα έχουμε χειρότερα φαινόμενα, θα έχουμε δηλαδή όλα τα οικοσυστήματα και τις πόλεις υπό πολύ μεγάλη πίεση.

Παρουσιάζοντας, στοιχεία με βάση τα οποία σήμερα αντιστοιχεί μόλις ένας ενεργός δασεργάτης περίπου σε 10.000 στρέμματα δάσους, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αυτή την πραγματικότητα πρέπει να αλλάξουμε, διότι «πρόληψη στα δάση σημαίνει διαχειριζόμενα δάση»

Τόνισε ότι πρόκειται έρχεται μια τεράστια αλλαγή, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί μέσω ενός φιλόδοξου σχεδίου, το οποίο απαιτεί και πολύ σημαντικούς πόρους, που είναι διατεθειμένο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επενδύσει. Εξήγησε δε, ότι η τελική φιλοδοξία είναι να μην υπάρχει κανένα κομμάτι του δάσους χωρίς διαχείριση. «Αυτή είναι η μεταρρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για την αναγέννηση των δασικών οικοσυστημάτων που χτυπήθηκαν και προς τούτο τόνισε ότι πρέπει να να ληφθούν μέτρα όπως η απαγόρευση και η επιβολή της απαγόρευσης της κτηνοτροφίας, παράλληλα με τη λύση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων.

Ενημέρωσε ότι σχεδιάζεται με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λυθεί αυτό το θέμα με κτηνοτροφικά πάρκα, που να επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους σε παρακείμενες περιοχές να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνουν το δάσος.

Ακόμη ενημέρωσε ότι η αναγέννηση θα συνδυαστεί – όπου απαιτείται - με αναδάσωση ή με κάποια παρέμβαση μέσα στο δάσος, κάτι που αποτελεί μέρος των μελετών που γίνονται. Για παράδειγμα, είπε, ότι στην Εύβοια έχουμε τέτοιου είδους μελέτες και θα εφαρμοστούν.

Επίσης είπε ότι η αναδάσωση θα συνδυαστεί με την ρήση βραδύκαυστων φυτών και και δέντρων, τα οποία θα αποτελέσουν κομμάτι της αντιπυρικής μας άμυνας και της αναδάσωσης, ταυτόχρονα. Ως σημαντική παράμετρο για την αναγέννηση του δάσους έθεσε την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων, που ήδη ξεκινούν στον Έβρο (ύψους 86 εκ.) για την αποκατάσταση των ζημιών από τη μεγάλη πυρκαγιά. Τέλος, ενημέρωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα δοθεί μεγάλη έμφαση στα έργα ορεινής υδρονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ