ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λύθηκε το μυστήριο της εξαφάνισης δισεκατομμυρίων καβουριών από την Αλάσκα

Λύθηκε το μυστήριο της εξαφάνισης δισεκατομμυρίων καβουριών από την Αλάσκα
Κελύφη από καβούρια της Αρκτικής απλωμένα σε τραπέζι στο Κέντρο Αλιευτικής Επιστήμης στο Κόντιακ της Αλάσκας AP Photo/Joshua A. Bickel

Δισεκατομμύρια κάβουρες της Αρκτικής έχουν εξαφανιστεί από τον ωκεανό γύρω από την Αλάσκα τα τελευταία χρόνια και οι επιστήμονες λένε τώρα ότι γνωρίζουν την αιτία: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες των ωκεανών πιθανότατα τους οδήγησαν στη λιμοκτονία.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου το Τμήμα Αλιείας και Θηραμάτων της Αλάσκας ανακοίνωσε ότι η περίοδος ψαρέματος καβουριών της Αρκτικής ακυρώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, επικαλούμενο τον υπερβολικό αριθμό των καβουριών που λείπουν από τα νερά της Θάλασσας Μπέρινγκ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, διαπίστωσε σημαντική σχέση μεταξύ των πρόσφατων θαλάσσιων καυσώνων στην ανατολική Θάλασσα Μπέρινγκ και της ξαφνικής εξαφάνισης των καβουριών της Αρκτικής που άρχισε να εμφανίζεται σε έρευνες το 2021.

Το 2022 ήταν η πρώτη φορά που ακυρώθηκε η αλιεία καβουριών της Αρκτικής στην Αλάσκα. Οι ψαράδες απέδωσαν τη μείωση του πληθυσμού στην υπεραλίευση, αλλά η «υπεραλίευση» είναι ένας τεχνικός όρος που ενεργοποιεί μέτρα διατήρησης, δήλωσαν ειδικοί στο CNNi – δεν εξηγεί στην πραγματικότητα αυτή την κατάρρευση του αριθμού των καβουριών.

Η αλιεία καβουριών στην Αλάσκα ακυρώθηκε φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιάAP Photo/Klas Stolpe

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την εξαφάνιση των καβουριών της Αρκτικής από το 2020 και αρχικά κατέληξαν σε δύο συμπεράσματα: τα καβούρια είτε μετακινήθηκαν είτε πέθαναν.

Όπως δηλώνει στο CNNi ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο θαλάσσιος βιολόγος Cody Szuwalski, ερεύνησαν βόρεια της Θάλασσας Μπέρινγκ, δυτικά προς τα ρωσικά ύδατα, ακόμη και στα βαθύτερα επίπεδα των ωκεανών και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «είναι απίθανο τα καβούρια να μετακινήθηκαν και ότι το σενάριο της θνησιμότητας είναι το πιο πιθανό».

Διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η πυκνότητα του πληθυσμού συνδέονταν με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ώριμων καβουριών. Και η αιτία της θνησιμότητας; Η πείνα.

Πέθαναν από την πείνα

Οι κάβουρες της Αρκτικής είναι είδη ψυχρού νερού και απαντώνται κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες του νερού είναι κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, αν και μπορούν να λειτουργήσουν σε νερά θερμοκρασίας έως και 12 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μελέτη. Το θερμότερο νερό των ωκεανών πιθανότατα προκάλεσε χάος στο μεταβολισμό των καβουριών και αύξησε τις θερμιδικές τους ανάγκες.

Επιστήμονας λαμβάνει δείγμα ιστού από καβούρι της Αρκτικής προκειμένου να μελετηθούν οι αιτίες της εξαφάνισής τουςAP Photo/Joshua A. Bickel

Η ποσότητα ενέργειας που χρειάζονταν τα καβούρια από την τροφή το 2018 – το πρώτο έτος ενός διετούς θαλάσσιου καύσωνα στην περιοχή – μπορεί να ήταν έως και τετραπλάσια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αλλά με τη ζέστη να διαταράσσει μεγάλο μέρος του τροφικού πλέγματος της Θάλασσας Μπέρινγκ, οι κάβουρες της Αρκτικής δυσκολεύτηκαν να βρουν τροφή και δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις θερμιδικές ανάγκες τους.

Εισβολή των μπακαλιάρων

Άλλα είδη εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δεινή κατάσταση. Κανονικά, υπάρχει ένα φράγμα θερμοκρασίας στον ωκεανό που εμποδίζει είδη όπως ο μπακαλιάρος του Ειρηνικού να φτάσουν στο εξαιρετικά ψυχρό περιβάλλον των καβουριών. Αλλά κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ο μπακαλιάρος του Ειρηνικού μπόρεσε να πάει σε αυτά τα θερμότερα από το συνηθισμένο νερά και έφαγε ένα μέρος από ό,τι είχε απομείνει από τον πληθυσμό των καβουριών.

Οι θερμοκρασίες γύρω από την Αρκτική έχουν ανέβει τέσσερις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη, έχουν επισημάνει οι επιστήμονες. Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει ταχεία απώλεια των θαλάσσιων πάγων στην περιοχή της Αρκτικής, ιδίως στη Θάλασσα Μπέρινγκ της Αλάσκας, η οποία με τη σειρά της έχει ενισχύσει την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Αυτό που συμβαίνει με τους κάβουρες της Αρκτικής είναι απόδειξη ότι η κλιματική κρίση επιταχύνεται ραγδαία και επηρεάζει τα μέσα διαβίωσης, τονίζει ο Szuwalski. Ήξερε ότι αυτό θα συνέβαινε κάποια στιγμή, αλλά «δεν περίμενε ότι θα συνέβαινε τόσο σύντομα».

Με πληροφορίες από: Billions of crabs went missing around Alaska. Scientists now know what happened to them by Rachel Ramirez, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ