ΚΟΣΜΟΣ

To βραβείο Wildlife Photographer of the Year 2023 πήγε σε ένα…τρομακτικό καβούρι

To βραβείο Wildlife Photographer of the Year 2023 πήγε σε ένα…τρομακτικό καβούρι
Το μεγάλο βραβείο του φετινού διαγωνισμού απονεμήθηκε στον Γάλλο υποβρύχιο φωτογράφο και θαλάσσιο βιολόγο Laurent Ballesta, για μια υπέροχη εικόνα ενός καβουριού στον πυθμένα της θάλασσας, με τρία χρυσά ψάρια trevally να κολυμπούν πάνω από την πλάτη του. photo/Laurent Ballesta/Wildlife Photographer of the Year

Μια τρομακτική εικόνα ενός άγριου μανιταριού, μιας όρκας στην παραλία να παίρνει τις τελευταίες της ανάσες και ένα ζευγάρι αγριοκάτσικων από τη Νούβια να μάχεται στην κορυφή ενός βράχου είναι ανάμεσα στις νικήτριες εικόνες του διαγωνισμού Wildlife Photographer of the Year 2023.

Το μεγάλο βραβείο του φετινού διαγωνισμού απονεμήθηκε στον Γάλλο υποβρύχιο φωτογράφο και θαλάσσιο βιολόγο Laurent Ballesta, για μια υπέροχη εικόνα ενός καβουριού στον πυθμένα της θάλασσας, με τρία χρυσά ψάρια trevally να κολυμπούν πάνω από την πλάτη του. Είναι η δεύτερη φορά που ο Ballesta κερδίζει την τιμή: το 2021, η φωτογραφία του με σφυρίδες καμουφλάζ μέσα σε ένα γαλακτώδες σύννεφο ωαρίων και σπερματοζωαρίων κέρδισε το πρώτο βραβείο.

634c5ac1-49b0-451b-8123-79c1e3e95a82.jpg
Ο νεαρός φωτογράφος Carmel Bechler ανακάλυψε αρκετές κουκουβάγιες σε ένα εγκαταλελειμμένο τσιμεντένιο κτίριο κοντά σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. photo/Carmel Bechler/Wildlife Photographer of the Year

«Το να βλέπεις ένα τόσο παράξενο καβούρι τόσο ζωντανό στο φυσικό του περιβάλλον, με έναν τόσο όμορφο τρόπο, ήταν εκπληκτικό», δήλωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Kathy Moran σε μια δήλωση.

Το είδος του καβουριού αυτού είναι παλαιότερο από τους δεινόσαυρους, με τις αρχαιότερες μορφές απολιθωμάτων να χρονολογούνται πριν από 475 εκατομμύρια χρόνια, αλλά τώρα απειλείται από την καταστροφή των οικοτόπων και την υπεραλίευση. Σε πολλά μέρη του κόσμου, τα πεταλοειδή καβούρια συνεχίζουν να συλλέγονται για το μπλε αίμα τους, το οποίο χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη εμβολίων.

Άλλες νικήτριες φωτογραφίες απεικονίζουν απειλές για την άγρια ​​ζωή από ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως μια λωρίδα αποψιλωμένης γης στο Μεξικό που ανοίγει τη θέση της για μια νέα τουριστική σιδηροδρομική γραμμή και μια εναέρια άποψη του βαριά μολυσμένου ποταμού Ciliwung που διασχίζει την πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άγρια ​​ζωή προσαρμόζεται στο ανθρώπινο περιβάλλον, όπως φαίνεται σε μια φωτογραφία με δύο κουκουβάγιες που κοιτάζουν έξω από ένα παράθυρο ενός εγκαταλειμμένου κτιρίου στην άκρη του δρόμου. Ο Carmel Bechler, ένας 17χρονος Ισραηλινός φωτογράφος, στέφθηκε Νεαρός Φωτογράφος Άγριας Ζωής της Χρονιάς για την εικόνα, λαμβάνοντας επαίνους για τη χρήση του φυσικού φωτός και του μεγάλου χρόνου έκθεσης για να απαθανατίσει τη διερχόμενη κυκλοφορία.

«Ελπίζω να μοιραστώ με τη φωτογραφία μου ότι η ομορφιά του φυσικού κόσμου είναι παντού γύρω μας, ακόμα και σε μέρη όπου δεν περιμένουμε να είναι, απλά χρειάζεται να ανοίξουμε τα μάτια και το μυαλό μας», είπε ο Bechler.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ