ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μυτιλήνη: Όταν τα κουκούτσια ελιάς μεταμορφώνονται σε έπιπλα υψηλής αισθητικής

Μυτιλήνη: Όταν τα κουκούτσια ελιάς μεταμορφώνονται σε έπιπλα υψηλής αισθητικής

Στο πιο ορεινό χωριό της Μυτιλήνης, το Μεγαλοχώρι, εδρεύει η Koukos de Lab, μία επιχείρηση που αποτελεί έναν σχεδιαστικό παράδεισο που αγκαλιάζει με αγάπη την φύση γύρω της και τιμάει την ταυτότητα του ελληνικού νησιού. 

Ο Χρήστος Βερβέρης και η Ειρήνη Μουτσογιάννη είναι δύο νέοι άνθρωποι (και ιδρυτές της Koukos da Lab), οι οποίοι διαθέτουν ένα ξεχωριστό εργαστήριο με ειδίκευση στον σχεδιασμό επίπλων, αντικειμένων και χώρων μέσω του sustainable design.

ezgif-5-69e2a17ed5.jpg
Η Ειρήνη Μουτσοπούλου και ο Χρήστος Βερβέρης.Koukos da Lab

Καρπός της συνεργασίας τους είναι το «koukoutsi eco-material», το υλικό που βασίζεται στο κουκούτσι της ελιάς (εξού και το όνομα) και προσδίδει στα δημιουργήματα των δυο, μια ιδιαίτερη μορφή και αισθητική.

«Η ιδέα του Koukos de Lab ήταν κοινή, ήταν μέρος μια συζήτησης που κάναμε με την Ειρήνη, καθώς είμαστε οικογενειακοί φίλοι, καταλήξαμε στην ιδεά να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το υλικό», σχολίασε στο CNN Greece o Χρήστος Βερβέρης και συνέχισε:

«Ξεκινήσαμε να κάνουμε τα δείγματα και μετά από αρκετή έρευνα φτάσαμε στην συγκεκριμένη ιδέα. Προσωπικά έχω καταγωγή στη Μυτιλήνη και μένω στο νησί και συγκεκριμένα στο Μεγαλοχώρι, όπου είναι και η έδρα μας. Η Ειρήνη μένει στην Αθήνα, αλλά έρχεται πολύ συχνά στη Μυτιλήνη».

Το τοπίο της Λέσβου και οι περίπου 11 εκ. ελιές που καλύπτουν το 28% του εδάφους της, μπόλιασαν την φαντασία και διάπλασαν την δημιουργικότητα του Χρήστου Βερβέρη, ο οποίος μεγάλωσε ανάμεσα στον μεγάλο και συνεχή αυτόν ελαιώνα. Από την Λέσβο στην Αθήνα, την Αγγλία και πάλι πίσω στην Λέσβο, ο συνιδρυτής του Koukos, βάζει σε πράξη το όραμά του για τον βιώσιμο σχεδιασμό, που τον συνοδεύει για χρόνια.

DSCF0740-1.jpg
O Χρήστος Βερβέρης στο εργαστήριό του.Koukos da Lab

Για το πρωτεύον υλικό των προϊόντων, που είναι οι ελιές, ο κ. Βερβέρης δήλωσε: «Στην οικογένειά μου υπάρχει ήδη η ενασχόληση με την καλλιέργεια ελαιόδεντρων και γενικότερα έχω μεγαλώσει σε αυτό το περιβάλλον και σκέφτηκα να το δω από τη δική μου σκοπιά. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη δουλειά μας και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Αυτή την περιόδο θα συμμετάσχουμε στην «100% Hotel Design Show», προκειμένου να μάθει ο κόσμος τη δουλειά μας και να δει τα προϊόντα μας από κοντά. Μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που λαμβάνουμε».

WhatsApp-Image-2023-05-08-at-22.40.20-5.jpeg
Δείγματα της δουλειάς της Koukos da LabKoukos da Lab

Για τα μελλοντικά σχέδια της Koukos de Lab, ο κ. Βερβέρης δήλωσε: «Λειτουργούμε με δύο άξονες. Ο ένας είναι το υλικό μας και τα έπιπλα που σχεδιάζουμε από κοινού με την Ειρήνη και τα θέτουμε στο εμπόριο κα ο δεύτερος είναι τα αρχιτεκτονικά γραφεία και επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

WhatsApp-Image-2023-05-08-at-22.40.20.jpeg
Δείγματα της δουλειάς της Koukos da LabKoukos da Lab

Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σχέδια τόνισε: «Λειτουργούμε με δύο άξονες. Ο ένας είναι το υλικό μας και τα έπιπλα που σχεδιάζουμε από κοινού με την Ειρήνη και τα θέτουμε στο εμπόριο κα ο δεύτερος είναι τα αρχιτεκτονικά γραφεία και επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Aξίζει τον κόπο να προσπαθούμε να υλοποιούμε τις ιδέες μας. Τα μέσα που διαθέτουμε είναι απεριόριστα όσο αναφορά το διαδίκτυο οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσεις να υλοποιείς την ιδέα σου ακόμα και αν χρειάζεται πολύ προσωπικό χρόνο. Το Koukos de Lab είναι ένα εργαστήριο δημιουργικότητας ιδεών και καινοτόμων, οικολογικών υλικών. Στο μέλλον θα θέλαμε να παράξουμε κάποια νέα αντικείμενα που μελετάμε τον τελευταίο καιρό και μόλις αυτό υλοποιηθεί να προχωρήσουμε σε ιδέες νέων υλικών»,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ