ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα μικροπλαστικά έχουν φτάσει μέχρι και στα σύννεφα - Πώς επηρεάζουν τον καιρό

Τα μικροπλαστικά έχουν φτάσει μέχρι και στα σύννεφα - Πώς επηρεάζουν τον καιρό
UNSPLASH

Μέχρι και στα σύννεφα έχουν εντοπιστεί μικροπλαστικά, επηρεάζοντας όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα, ακόμη και τον καιρό

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας «ACS Environmental Science and Technology Letters» διαπιστώθηκε πως τα πυκνότερα σύννεφα και τα σύννεφα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο περιείχαν μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα από τα σύννεφα στην κορυφή του όρους Τάι στην ανατολική Κίνα.

Για να διερευνήσουν από πού προήλθαν τα σωματίδια στα σύννεφα, οι ερευνητές ανέπτυξαν υπολογιστικά μοντέλα με τα οποία προσέγγισαν τον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια ταξίδεψαν στο όρος Τάι. Τα μοντέλα αυτά υπέδειξαν ότι η κύρια πηγή των θραυσμάτων ήταν η ροή του αέρα από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της ενδοχώρας και όχι από τον ωκεανό ή από άλλα κοντινά βουνά.

Πώς επηρεάζουν τον καιρό;

Τα μικροπλαστικά έτειναν να έχουν μήκος μικρότερο από 100 μικρόμετρα, αν και ορισμένα είχαν μήκος έως και 1.500 μικρόμετρα. Τα παλαιότερα, πιο τραχιά σωματίδια είχαν περισσότερο μόλυβδο, υδράργυρο και οξυγόνο προσκολλημένα στις επιφάνειές τους, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη συννέφων.

Υπενθυμίζεται ότι, τα μικροπλαστικά αποτελούν θραύσματα πλαστικού μικρότερα από πέντε χιλιοστά και προέρχονται από εκατομμύρια αντικείμενα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως ρούχα, συσκευασίες και ελαστικά αυτοκινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ