ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αμυγδαλέζα: Επιχείρηση διάσωσης, ραδιοσήμανσης και απομάκρυνσης νεαρού λύκου

Αμυγδαλέζα: Επιχείρηση διάσωσης, ραδιοσήμανσης και απομάκρυνσης νεαρού λύκου

Τέλος καλό - όλα καλά για νεαρό λύκο που εμφανίστηκε στην Αμυγδαλέζα, πιθανώς σε αναζήτηση χώρου όπου θα ένοιωθε ασφάλεια από τα αδέσποτα σκυλιά και από άλλους λύκους.

Το άγριο ζώο εγκλωβίστηκε σε περιφραγμένη έκταση που υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ενημέρωσε άμεσα την Δασική Υπηρεσία, η οποία απευθύνθηκε στην Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ».

Ο Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο «LIFE Wild Wolf» ξεκίνησε άμεσα επιχείρηση ραδιοσήμανσης και απομάκρυνσης του ζώου: Πρόκειται για ένα αρσενικό λύκο, ηλικίας περίπου 2 χρόνων και βάρους 28 κιλών, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε προσωρινά, ραδιοσημάνθηκε και επανεντάχθηκε σε δασική περιοχή, μακριά από εγκαταστάσεις και περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η προετοιμασία της επιτυχημένης επιχείρησης ξεκίνησε την 27η Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (8/2).

Η άριστη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, με τους εταίρους του έργου «LIFE Wild Wolf», την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ήταν αυτή που οδήγησε στην επιτυχία της δύσκολης επιχείρησης.

Καθοδηγούμενη από το συνεργάτη της «ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ», δρ. Γιώργο Ηλιόπουλο και υποστηριζόμενη από την Ελληνική Αστυνομία, τοποθέτησε ειδικές παγίδες, προκειμένου να αιχμαλωτίσει το ζώο. Χάρη στα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι παγίδες ελέγχονταν σε 24ωρη βάση, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Τελικά, στις 4 π.μ. της Πέμπτης το ζώο αιχμαλωτίστηκε σε μία από τις παγίδες, ραδιοσημάνθηκε και απελευθερώθηκε στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Διεθνής πρακτική

Η διαδικασία της παγίδευσης, της νάρκωσης, της ραδιοσήμανσης της μεταφοράς και της ανάνηψής του σε μία νέα περιοχή είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική, καθώς προκαλεί στο ζώο το απαραίτητο σοκ, ώστε να αποφεύγει να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές.

Η παρακολούθηση των κινήσεων του νεαρού λύκου θα γίνεται μέσω ραδιοκολλάρου GSM/GPS, σε καθημερινή βάση, από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ».

Αν το ζώο προσεγγίσει στο μέλλον κάποια περιοχή ανθρώπινης δραστηριότητας, τα δεδομένα από το ραδιοκολλάρο θα κάνουν γνωστή τη θέση του, διευκολύνοντας την απώθησή του.

Το «LIFE Wild Wolf»

Ειδικότερα, όσον αφορά στο έργο «LIFE Wild Wolf», στόχος του είναι η επίτευξη της ισορροπημένης διατήρησης των λύκων, μέσω της διαχείρισης δυνητικά κρίσιμων καταστάσεων που προκύπτουν σε τοπία της Ευρώπης που κυριαρχούνται από ανθρώπους. Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και μέσω της συνεργασίας 18 εταίρων.

Στην Ελλάδα, περιοχή εφαρμογής του έργου είναι ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και εταίροι σ’ αυτό είναι η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, με κομβική τη συμβολή της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ