ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ηνωμένο Βασίλειο: Εταιρεία ενέργειας που πήρε πράσινη επιδότηση, καταστρέφει σπάνια δάση

Ηνωμένο Βασίλειο: Εταιρεία ενέργειας που πήρε πράσινη επιδότηση, καταστρέφει σπάνια δάση
Άποψη του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Drax στο Βόρειο Γιορκσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 23 Ιανουαρίου 2023 EPA/ADAM VAUGHAN

Μια εταιρεία παραγωγής ενέργειας που έχει λάβει 6 δισ. λίρες σε πράσινες επιδοτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζει να καίει ξύλο από μερικά από τα πιο πολύτιμα δάση του κόσμου.

Έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του BBC News δείχνουν ότι η Drax έπαιρνε ξυλεία από σπάνια δάση στον Καναδά, για τα οποία είχε ισχυριστεί ότι ήταν «απαγορευμένες περιοχές».

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Drax στο Βόρειο Γιορκσάιρ, είναι ένα πρώην εργοστάσιο άνθρακα που καίει πέλετ. Το 2023, παρήγαγε περίπου το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει γίνει βασικό μέρος της προσπάθειας της βρετανικής κυβέρνησης να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.

Η Drax λαμβάνει χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας των βρετανικών νοικοιριών, επειδή η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την καύση πέλετ ταξινομείται ως ανανεώσιμη και απαλλαγμένη από εκπομπές ρύπων.

Στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος σταθμός εκπέμπει περίπου 12 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, αλλά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες οι εκπομπές αυτές δεν υπολογίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά για τη χώρα από την οποία κόβονται τα δέντρα.

Ξυλεία από παρθένα και «παλαιά δάση»

Το σύνολο των 6,5 εκατομμυρίων τόνων πέλετ που καίει η Drax κάθε χρόνο παράγεται στο εξωτερικό, με τους περισσότερους να προέρχονται από τα 17 εργοστάσιά της στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το 2022, το BBC αποκάλυψε ότι η εταιρεία είχε αποκτήσει άδειες υλοτομίας στην καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας και βιντεοσκόπησε κορμούς που μεταφέρονταν από ένα πρωτογενές παρθένο δάσος – δάσος που δεν έχει διαταραχθεί από ανθρώπινη δραστηριότητα –σε ένα εργοστάσιο pellet που ανήκει στην Drax. Μετά την έρευνα, Drax αρνήθηκε ότι έπαιρνε ξύλα από πρωτογενή δάση, αλλά δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει περαιτέρω άδειες υλοτομίας στην επαρχία.

To 2023 η Drax προμηθεύτηκε περίπου 55.000 κυβικά μέτρα ολόκληρων κορμών – δηλαδή περισσότερα από 1.100 φορτία μεγάλων φορτηγών – από παλαιά δάσηCONSERVATION NORTH/BULKLEY VALLEY STEWARDSHIP CO

Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να παίρνει ολόκληρους κορμούς από δάση που έχουν υλοτομηθεί από εταιρείες ξυλείας. Έγγραφα από το Υπουργείο Δασών της Βρετανικής Κολομβίας δείχνουν ότι η εταιρεία πήρε περισσότερους από 40.000 τόνους ξύλου από τα λεγόμενα «παλαιά δάση» το 2023.

Τα παλαιά δάση είναι μερικά από τα παλαιότερα δάση τα οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας, παρέχουν «μοναδικούς βιότοπους, δομές και οικολογικές λειτουργίες».

Συνολικά, η Drax προμηθεύτηκε περίπου 55.000 κυβικά μέτρα ολόκληρων κορμών – δηλαδή περισσότερα από 1.100 φορτία μεγάλων φορτηγών – από παλαιά δάση.

«Τα παλαιά δάση έχουν σχεδόν εξαφανιστεί»

Η οικολόγος Μισέλ Κόνολι, από την ομάδα εκστρατείας Conservation North της Βρετανικής Κολομβίας, λέει ότι η παραγωγή πέλετ από παλαιά δάση δεν μπορεί ποτέ να είναι βιώσιμη. «Τα παλαιά δάση στη Βρετανική Κολομβία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί μετά από 70 χρόνια υλοτομίας και η Drax συμβάλλει στο να σπρώξουμε τα εναπομείναντα δάση μας στον γκρεμό, μαζί με την αυτοφυή βιοποικιλότητα», λέει.

Απαντώντας στα τελευταία ευρήματα του BBC, η Drax παραδέχτηκε ότι έχει πάρει ξύλο από δάση παλαιάς βλάστησης. Ωστόσο, δήλωσε ότι το 77% του υλικού για τα καναδικά πέλετ της προέρχεται από πριονίδι και υπολείμματα πριονιστηρίων, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από δασικά υπολείμματα και κορμούς χαμηλής ποιότητας.

Αποψιλωμένο παλαιό δάσος στην καναδική επαρχία της Βρετανικής ΚολομβίαςCONSERVATION NORTH/BULKLEY VALLEY STEWARDSHIP CO

Η Drax αναφέρει ότι αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2023 να σταματήσει να προμηθεύεται ξύλο από περιοχές παλαιών δασών και ότι «οι εργασίες για την εφαρμογή αυτής της απόφασης μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού συνεχίζονται».

Η δεντροφύτευση δεν αρκεί

Το πρόγραμμα επιδότησης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Drax πρόκειται να λήξει το 2027, αλλά η κυβέρνηση μελετάει σχέδια παράτασής του μέχρι το τέλος της δεκαετίας, που μεταφράζονται σε επιπλέον 4 δισ. λίρες.

Η εταιρεία λέει ότι οι εκπομπές που απελευθερώνονται από την καύση ξύλου αντισταθμίζονται από τη φύτευση νέων δέντρων, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι χρειάζονται δεκαετίες για να αναπτυχθούν τα νέα δέντρα και ότι τα νέα δάση μπορεί να μην είναι ποτέ σε θέση να δεσμεύσουν τόσο πολύ άνθρακα.

Oι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης στην Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής – έναν ανεξάρτητο δημόσιο φορέα – προειδοποίησαν ότι οι επιδοτήσεις για την καύση πέλετ δεν θα πρέπει να παραταθούν πέραν του 2027.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ