ΚΟΣΜΟΣ

Η αποψίλωση των δασών της Κολομβίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών

Η αποψίλωση των δασών της Κολομβίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών
Unsplash

Η Κολομβία έχασε 1.235.170 στρέμματα δασικών εκτάσεων το 2022, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 2013, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο η περιοχή του Αμαζονίου είναι αυτή που υφίσταται το μεγαλύτερο μέρος της αποψίλωσης του δάσους.

«Πρόκειται για αριθμό που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών» και αντιπροσωπεύει «μείωση 505.000 στρεμμάτων (–29%) σε σύγκριση με το 2021», υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος, η Σουσάνα Μουχάμαντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το 2013 η Κολομβία, από τις χώρες με την πλουσιότερη βιοποικιλότητα στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είχε απολέσει 1.161.280 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Για την κυρία Μουχάμαντ, το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην «αλλαγή στρατηγικής» των αρχών, πρωτοβουλία που ανέλαβε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, αφού ορκίστηκε τον Αύγουστο του 2022.

Ο κ. Πέτρο επιδιώκει να φρενάρει την αποψίλωση των δασών αυξάνοντας την παρουσία του κράτους, ιδίως των δυνάμεων ασφαλείας, σε περιοχές όπου τα δάση αποδεκατίζονται για να δώσουν τη θέση τους σε βοσκοτόπια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες κόκας (του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η βάση στη διαδικασία παραγωγής της κοκαΐνης· η Κολομβία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του ναρκωτικού στον κόσμο), ή εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας.

«Πρόκειται για (εγκληματικά) κυκλώματα αληθινά περίπλοκα και εκτενή, με δράση από τις μεγάλες πόλεις ως τα μικρά χωριά όπου διαπράττονται εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος», εξήγησε η υπουργός.

«Πρόκειται για επενδυτές στο έγκλημα, που περνούν από τη μια οικονομία στην άλλη ανάλογα με το ποια είναι πιο προσοδοφόρα», συμπλήρωσε.

Το Σάββατο, στην πόλη Λετίσια της Κολομβίας, ο κ. Πέτρο, ο βραζιλιάνος ομόλογός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και αντιπρόσωποι των υπολοίπων έξι χωρών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συνεργασίας για τον Αμαζόνιο (Organización del Tratado de Cooperación Amazónica, OTCA), δεσμεύθηκαν να προωθήσουν επείγοντα μέτρα για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου στον κόσμο, που εκτείνεται σε εννιά κράτη (Βραζιλία, Κολομβία, Βολιβία, Περού, Ισημερινός, Βενεζουέλα, Σουρινάμ, Γουιάνα, Γαλλική Γουιάνα).

Οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Κολομβίας υπόσχονται να εκμηδενίσουν την παράνομη αποψίλωση του δάσους ως το 2030.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ